У ПЛОЧНИКУ РОДОЉУБЉЕ ЖИВИ 2022.

У Плочнику под липом, 18.10.2022. године, испред споменика палим борцима у минулим ратовима почев од 1912. године, одржан је помен у част гардисте Синише Стојановића. Помену су присуствовали бројни мештани села Плочника, и представници политичког и културног живота Србије, који су положили цвеће и одали почаст Синиши Стојановићу. На помену су говорили: Александра Петровић, Боривоје Видојковић – одборник општине и председник ОО Социјалистичке партије Србије у Ћићевцу и Синиша Јевтић, херој са Кошара. У уметничком делу програма своје стихове су говорили су песници чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу: Мирослав Кркић, Милан Марковић, Бобан Дашић, као и песник из Трстеника Милош Милошевић Шика.

Поштовани родитељу храброг гардисте Синише, /говор Боривоја Боре Видојковића/ часни оци, представници наше храбре војске, председниче скупштине општине Ћићевац, Синишини другови, фамилијо и рођаци, представници медија, сви присутни. Данас смо овде да одамо почаст нашем храбром Синиши. Са својих непуних 19 година, Синиша је оставио трајан и неизбрисив траг у нашим срцима и мислима. Памтимо га као неустрашивог храброг, изнад свега поштеног момка који се није плашио никаквих изазова. За то је и био гардиста, јер тамо иду најбољи. Одбрана домовине, православља и српства за њега је била светиња и није размишљао о себи, нити је жалио себе, већ је кренуо јединим исправним путем, путем својих одважних и храбрих предака. Храбро се,са својим друговима, ухватио у коштац са огромним светским силама које су са собом носиле неправду, уништење и зло. Деветнаест Нато земаља је немилосрдно ударило на једну малу, али храбру и непокорену земљу, њену младост, њене фабрике, путеве, болнице, старачке домове, па чак и на децу која су свуда у свету заштићена.

Синиша је са својим друговима бранио сваку стопу своје земље, своје православље и свој народ ма где се налазио, не питајући за цену. Злочиначко снајперско око га је само за делић секунде ухватило неспремног и у тренутку је та безбожна рука прекинула један млади, тек започет и раздраган живот пред којим је била светла будућност. Киша која је тада падала данима и сузе које су свима нама текле слиле су се у једно:тугу, очај и плач. Данас би Синиша био зрео човек и имао би своју породицу. Сада се његова душа радује и гледа нас са неба оним његовим светлим, радозналим и храбрим очима мотри на своје село, своју њиву, појату, авлију и плот, на своју кућу коју његов отац Сима уређује, мајсторише и чачка нешто по цео дан као да је Синиша ту, а он нас одозго све гледа и прати. Ми му у једном даху поручујемо да га нисмо заборавили. Овај трг, овај простор, овај кутак, носи име Синишино и нека буде састајалиште свих, не само из Плочника, а посебно младих, нека застану овде. Нека прошетају, нека се држе за руке, нека се овде пољубе и нека се сете младог и храброг Синише. Јер они којих се сећамо нису умрли, док постоји сећање на синишу он је жив, са нама је и увек ће живети у нашим срцима и нашим мислима. Кажемо му једно велико хвала! Нека му је вечна слава!. Прави људи и песници су увек били уз храбре, поштене и неустрашиве људе,а  посебно уз оне који су, не жалећи себе, храбро дали свој млади живот за слободу и правду. Пуно је песника из целе Србије који су желели да данас буду овде и на свој начин Синиши одају почаст кроз своје стихове, приче и сећања.
Данас је мало њих имало ту част.То Су чланови удружења песника ПоезијаСрб из Крушевца: Томислав Симић-Kалпачки (испред српско руског пријатељства „Православље“и козака србије „Православље“ у своству козачког пуковника (,Градимир Града Карајовић (артиљерисјко капетан прве класе, и учесник рата на Косову), проф.др.академик Раде Биочанин и Митар Стоженић (чије је стихове читао Бобан Дашић), из Крушевца, Боривоје Бора Видојковић и Мирослав Мика Кркић из Ћићевца, Милош Милошевић-Шика из Трстеника, Синиша Јевтић-херој са Кошара (који је упутио критике мештанима села Плочник што се нису више одазвали овом величанствено и тужном обележавању). /Боривоје Бора Видојковић/.

 

 

 

 

Овај чланак прочитало је 32. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/1-da-se-ne-zaboravi/u-plocniku-rodoljublje-zivi-2022/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.