Златна кацига 2018. – Награда за животно дело Драгиши Павловићу Расинском, Витез од Чарапаније – Милији Вуковићу

Златна кацига 2018. – Награда за животно дело Драгиши Павловићу Расинском, Витез од Чарапаније – Милији Вуковићу

Савет Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ једногласно је одлучио да награда за животно дело на 26. Фестивалу припадне Драгиши Павловићу- Расинском, док ће титулу Витеза од Чарапаније – Сер Харди, понети првак крушевачког глумишта, Милија Вуковић.

Драгиша Павловић Расински био је и једини кандидат предложен од стране Уметничког већа Фестивала за награду за животно дело, а у образложењу је наведено да му се ово признање додељује за немерљив допринос Фестивалу кроз своје културно ангажовање и чак једанаест награда освојених на Фестивалу. Подсећамо да су Драгишу Павловића Расинског за ово престижну награду предложили и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ и неформално удружење ЧАК – Чарапански афористички клуб. Текст предлога прочитајте на линку или на крају овог текста, а у наставку послушајте:

Аудио запис програма ЗАБАВНО ВЕЧЕ – Драгиша Павловић Расински.
Програм је изведен 23. 3.2018. године у Белој сали КЦК. и био је уствари ретроспектива животног стваралаштва књижевника и сатиричара Драгише Павловића Расинског. На сцени су се смењивали афористичари, глумци, песници и музичари представљајући сатирични опус аутора кроз време и форме. Програм је почео незаборавном емисијом „Весело вече“, Радио Београда, за коју је давне 1964. Расински писао своје текстове, а завршио скечевима и текстовима са Фестивала хумора и сатире Златна кацига, коју је освајао чак 11 пута. Кроз овај несвакидашњи времеплов пролазили су глумци Ема Стојановић и Мома Радосављевић, глумци аматери Тара Ракић, Драгиша Ђурђевић и Драган Ракић Сингер, афористичари Ивко Михајловић и Саша Милетић, песник и сатиричар Никола Стојановић. Аплаузом и смехом учеснике је поздравила и публика, међу којом је, поред љубитеља сатире био и велики број колега и сарадника Драгише Павловића Расинског. Као домаћин вечери, уз несебичну помоћ великог броја колега, програм је водио главни и одговорни уредник КЦК, Ненад Блажић.

Драгиша Павловић Расински

Од пет предлога Уметничког већа Фестивала, Савет, коме је председавала заменица градоначелнице, Весна Лазаревић, одлучио је да титулу „Витез од чарапаније- Сер Харди“ понесе Милија Вуковић, првак Крушевачког позоришта, који је, како се наводи у образложењу, име Крушевца витешки проносио широм наше земље и света.
Милија Вуковић

 

Свечана додела награда биће одржана 1. априла у Крушевачком позоришту, на завршној вечери Међународног Фестивала хумора и сатире „Златна кацига“.

ТЕКСТ ПРЕДЛОГА којим је Драгиша Павловић предложен за награду за животно дело на фестивалу ЗЛАТНА КАЦИГА 2018

У току програма НОСТАЛГИЈА (која је одржана 17.01.2018. у Клубу КЦК) прочитан је предлог Чарапанско афористичког клуба – ЧАК и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу да Драгиша Павловић Расински добије награду за животно дело у оквиру фестивала Златна кацига који ће се одржати 1. априла 2018. години.

Драгиша Павловић Расински

Удружење песника Србије-ПоезијаСРБ
www.poezija.rs ; поезија.срб

Крушевац, Цара Лазара 142
Мејл: pesnik@poezija.rs   

08.01.2017. године, Крушевац
КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КРУШЕВАЦ
Топличина 2, Крушевац
Директору


Предмет: Предлог Драгише Павловића Расинског за награду за Животно дело у оквиру
фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА


Поштовани,

За овогодишњу награду за животно дело у оквиру фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА предлажемо Драгишу Павловића Расинског, истакнутог ствараоца у области хумора и сатире и најнаграђеванијег ствараоца на Међународном фестивалу хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА.

Овај предлог иницирао је Чарапански афористички клуб ЧАК из Крушевца, који има изузетну сарадњу
са нашим Удружењем песника Србије – ПоезијаСРБ, па се ми поменутом предлогу придружујемо, изузетно ценећи богат стварлачки рад Драгише Павловића Расинског у области хумора и сатире.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драгиша Павловић Расински је рођен 1935. године у Великој Крушевици код Крушевца. Хумором и сатиром почео је да се бави далеке 1964. године писањем скечева за Жику Миленковића и Живку Натић, у чувеној емисији „Село весело“.

Убрзо затим почиње да објављује у Јежу. Већ својом првом хумореском „Кво вадис Бивоље“ осваја прву награду, а од главног уредника добија псеудоним Расински, због његовог места боравка у близини Расине. У овом листу, између осталог, дуже времена пише чувени Јежев „Хумористички хороскоп „. Осим за Јеж, Расински пише за све остале листове и часописе Србије и осталих република бивших Југославија и добија награде и признања, која је тешко сва набројати.

У крушевачкој Победи објавио је преко 20 хуморески, а три године је био уредник хумористично-сатиричне странице у овом листу.  За Радио Београд је написао многе хумореске, пародије и ске­чеве, а само за емисију „Јовановићи“ преко 130 епизода. За Радио Крушевац је написао око 350 скечева за емисију под називом „Чарапановићи“, који су емитовани пуних 9 година. Писао је телевизијске сценарие за РТС („Зелени кабаре“), за ТВ Пинк „На радном месту“) и за РТК три серије: „Заврзламе „, „Комшије“ и „Сељаци“.  Написао је сценарио и режирао преко 20 представа за Такми­чење села крушевачког краја. Два пута је писао сценарио за наступ Коњуха на Турниру духовитости Политике Експрес, на којем је ово село 1994. године освојило титулу шампиона, у конкуренцији 26 градова и пет села. Написао је Радио комедију „Кажи Марко на коме је царство, коју је јеж на свом конкурсу наградио и објавио у наставцима.

Написао је комедију „Или, председник или распуштеник“, коју играју глумци београдског Позоришта на теразијама, а чија је премијера приказана и у Крушевачком позоришту прошле године. Написао је комедију „Марсовац у Вучидолу’“, коју је Шабачко позориште уврстило у свој репертоар. Недавно је завршио дуо комедију „Женидба по огласу“.

Објавио је неколико књига хумора и сатире и једну књигу дечје поезије. Добитник је прве награде на Међународном конкурсу листа „Наш глас“ из Аустралије. Добитник је прве награде на Међународном фестивалу хумора „Хасковски каун“ у Бугарској.

Најуспешнији је учесник крушевачког Међународног фестивала хумора и сатре „Златна кацига!“, на којем је награђиван 10 пута.

Још увек пише и узор је младим хумористима Крушевца.  Превођен је на енглески, македонски и бугарски. Члан је Удружења књижевника Србије.

Дакле, да закључим:  Само стваралаштво Драгише Павловића Расинског је тако обимно, да није потребно ништа томе додати, да би Драгиша и добио ову награду. Његово стваралаштво ће Вам дати аргументе да ове године награда оде у праве руке…

Прилог: Предлог Чарапанског афористичког клуба ЧАК
Доставити:
·    Директору КЦК
·    Главном и одговорном уреднику КЦК и Златне кациге
·    Савету фестивала Златна кацига
·    Архиви ПоезијеСРБ

Председник Управог одбора Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ
Љубодраг Обрадовић, с.р.


Водитељи програма НОСТАЛГИЈА: Љубодраг Обрадовић и Даница Гвозденовић

 

 

 

Овај чланак прочитало је 35. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/konkursi/zlatna-kaciga-2018-nagrada-za-zivotno-delo-dragisi-pavlovicu-rasinskom-vitez-od-carapanije-miliji-vukovicu/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.