Преминуо мр Ратко Тодосијевић Баћо

САМИ

Звао сам те
Да ми у снове дођеш
У снове да
Их одсањамо а
Нису досањани.

Још колико
Јуче смо се винули
Изнад облака.

Зар смо
Све звезде већ
Скинули
Па и падалицу?

Звонило је јутро
На мом прагу
И одзвањало
Свитању дана.

Док се моје
Вртоглаве мисли роје
Ја слушам тишину.

Не криви ме
Што се не наоружах
Стрпљењем
Што не осетих
Шта доноси нови дан
Што дозволих
Да ми те из снова
Однесе нови дан.

А веровасмо
Да ће нам живот
И снови бити све…
Сами.

© мр Ратко Тодосијевић – Баћо

Мр Ратко Тодосијебић Баћо – пуковник, сликар, песник и велики заљубљеник у све врсте уметности и културних дешавања, од сликарских колонија до песничких сусретања. Рођен је 1945. године у селу Треботину, општина Крушевац. Пуковник је у пензији, војни обавештајац, дипломата, правник, политиколог, сликар, песник, новинар, публициста… Добитник је великог броја награда, повеља и других признања за допринос безбедности земље, војне науке и развоја културе и културних догађања. Сматрају га великим боемом, џентлменом, шмекером…

RTK KRUŠEVAC

IN MEMORIAM: Ratko Todosijević Baća

IN MEMORIAM: Ratko Todosijević Baća

Juče je u Kruševcu iznenada preminuo penzionisani pukovnik, slikar i pesnik Ratko Todosijević Baća.

Todosijević je, pre 75 godina rodjen je u kruševačkom selu Trebotin. Posle završene Vojne akademije u Zagrebu, čitav radni vek proveo je u Vojsci, gde je obavljao brojne komandne dužnosti.

Iz njegove profesionalne karijere, ostaće upamćeno da je polovinom 80-tih godina prošlog veka bio komandant kasarne u Paraćinu, baš u vreme prve velike tragedije u JNA, izazvane na međunacionalnoj netrpeljivosti, kada je jedan Albanac ubio 4 i ranio jos 5 vojnika. Ratko Todosijević je čitav rat 1999. godine proveo u jedinici na Kosovu i Metohiji. Pored vojne karijere, poslednjih godina bio je i aktivan učesnik kulturnog života u ovom delu Srbije.

Bavio se slikarstvom i pisanjem poezije. Bio je predsednik Likovnog kluba „Dimitrije Simić“ i član Udrženja pesnika Srbije „Poezija SRB“.

Osim prijatelja i poznanika, za njim će najviše žaliti dve kćerke. Sahrana Ratka Todosijevića biće obavljena danas u 12 časova na Novom groblju u Kruševcu.


На вест да је преминуо мр Ратко Тодосијевић Баћо

Dejan Petrović Kenac:

Sa velikom tugom i bolom saznao sam vest da nas je napustio naš prijatelj, veliki čovek, pesnik, slikar moj Misirac Ratko Todosijević Baća… Počivaj u miru prijatelju i nek ti anđeli otvore rajske kapije i prime te u svoje društvo… Uvek ćeš biti deo nas…

ДРУГИ ПИШУ: Kurir.rs

U KRUŠEVCU PREMINIO RATKO TODOSIJEVIĆ: Pamtiće ga kao pukovnika, vojnog obaveštajca, pravnika, politikologa, slikara i pesnika

Foto: Privatna Arhiva / Kruševac žali svog Baću/Srbija 15.12.2020. 14:55h

U KRUŠEVCU PREMINIO RATKO TODOSIJEVIĆ:

Pamtiće ga kao pukovnika, vojnog obaveštajca, pravnika, politikologa, slikara i pesnika.

Mr Ratko Todosijević je rođen 1945. godine u Trebotinu, kod Kruševca. Vojnu akademiju je završio u Zagrebu, a čitav radni vek proveo je u JNA i Vojsci SRJ, gde je obavljao brojne odgovorne dužnosti. Sredinoim samdesetih godina prošloga veka bio je komandant vojne kasarne u Paraćinu i to u vreme velike tragedije u JNA, kada je jedan Albanac ubio četiri i ranio pet vojnika JNA. Ratnu 1999. godinu proveo u vojnoj jedinici na Kosovu i Metohiji, kao aktivan učesnik i veteran. Ratko Todosijević je bio magistar političkih nauka, a trebalo je uskoro da brani i doktorat na FPN u Beogradu.

foto: Privatna Arhiva

Bio je svestrana ličnost – pukovnik u penziji, vojni obaveštajac, diplomata, pravnik, politikolog, slikar, pesnik, novinar, publicist… Dobitnik je velikog broja nagrada, povelja i drugih priznanja za doprinos bezbednosti zemlje, vojne nauke i razvoja kulture i kulturnih događanja u centralnoj Srbiji.Bio je predsednik Likovnog kluba “Dimitrije Simić i član Udruženja pesnika Srbije “Poezija Srb” iz Kruševca i rado viđen gost na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama u Srbiji. Ostavio je dve ćerke. Ratko Todosijević je umro juče, a sahranjen je danas na Novom groblju u Kruševcu.

Kurir.rs/ Živomir Milenković Foto: Privatna arhiva

 

IZJAVE SAUČEŠĆA

Čast mi je da sam poznavao ovakvog čoveka, veliku ljudsku dušu, patriotu i visokog oficira koji se od malog siročeta iz Trebotina vinuo u intelektualne visine. Njegove slike i pesme ostaće kao baština za buduća pokolenja.

Počivaj u miru dragi druže, a nek ti velika ljudska duša putuje nebeskim prostranstvima i rajskim vrtovima.

Ljubomorno ćemo čitati tvoje pesme i biti ponosni, mi koji smo te znali.

A onda si u pesmi rekao:
“Još koliko
Juče smo se vinuli
Iznad oblaka”

Dragojlo Jović

Upravo pročitah tužnu vest o smrti našeg prijatelja i pesnika Baće. Prenesite moje iskreno saučešće porodici, ovo je zaista veliki gubitak za nas…. Zaista mi je žao….

Jovana Marković

Baća, jedan i neponovljiv. U jednom čoveku toliko razvijenih talenata…. Ostaje nam sada da se molimo Bogu za pokoj njegov, jer to je naša sveta obaveza. Kad bi mogao sada on šta da nam kaže ne bi nam govorio mnogo, upravo bi bilo to: Molite se za mene! Bog duši tvojoj da se smiluje, prijatelju naš, počivaj u miru!
Porodici saučešće u bolu.

S poštovanjem
Hadži Ivan, prota jasički

Povodom iznenadne smrti Ratka Todosijevića Baćе, u svoje i u ime poslenika Kulture Blagorodne Župe, upućujeм izraze najiskrenijeg saučešća porodici i Udruženju pesnika Srbije – PoezijaSRB! Ostaće nam u trajnom sećanju njegova dobrota i mio lik. Hvala mu na druženju i velikom doprinosu Srpskoj kuluri!

Gvozden Djolić, Župa-AC!

Duboko me je potresla vest da je naš Baća otišao negde iza duge. Sa velikom tugom izjavljujem saučešće vašem Udruženju i tebi kao prijatelju našeg divnog Baće.

Zvezdana Milosavljević

Овај чланак прочитало је 68. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/poezijasrb/preminuo-mr-ratko-todosijevic-baco/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.