ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА ПоезијаСРБ – децембар 2017

У петак 8.12.2017. године у 18:00 сати у Крушевачком позоришту одржана је традиционална песничка манифестација ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА ПоезијаСРБ. Представили смо поезију песникиња Невене Карајовић-Татић из Крушевца – Аустралије и Љиљане Пантелић из Крушевца. У другом делу сусретања своју поезију говорили су и крушевачки песници: Цица Бацић, Љиљана Татић, Драгослав Мирковић, Даница Рајковић, Ратко Тодосијевић Баћо, Градимир Карајовић, Добринка Почековац, Зорица Шошић Максимовић, Стефан Кнежевић, Љубодраг Обрадовић и Светлана Ђурђевић, а своје афоризме казивали су Михајло Ћирковић и Милица Чоловејић. Уживајте.

Невена Татић-Карајовић


Светлана Ђурђевић и Љиљана Пантелић

Невена Татић Карајовић је рођена 1971. године, од дивних родитеља, просветних радника и уметника. Имала је увек њихову подршку и узор у својој мајци Љиљани, такође песникињи. Била је уредник и рецезент Љиљанине прве књиге посвећене Невенином сину у којој се појавила и једна њена песма. Рецитовала је и певала још као мала у школи, на приредбама и такмичењима.

Њена друга љубав је спорт па је тренирала кошарку и рукомет. Завршила је крушевачку гимназију а потом и Педагошку академију. Била је 12 година учитељица у ОШ ,,Свети Сава“ и за то време се напојило љубављу који ретко ко успе да прими за цео живот.

Родила је четворицу синова: Драгана, Матију, Срђана и Марка. 2007. године се са породицом преселила на други крај света, у Аустралију. Исте годуне у Сиднеју стиче диплому васпитача и отвара свој вртић.

Међутим, везе са отаџбином су чврсте, нераскидиве. Ради у 2 школе српског језика у Сиднеју, при цркви Св. Ђорђа у Кабрамати и Св. Николе у Блектауну. Учи мале српчиће расуте по свету нашем језику и писму, причама, предањима, обичајима, јуначким прецима и светлим свецима.

У међувремену стиче звање стручног сарадника у школи за децу са посебном потребама и терапеута за децу са сметњама у развоју. Тиме се и данaс бави.

Истовремено, везе са отаџбином постају све јаче и постаје члан удружења Чувари ћирилице као и уредник њихове фејсбук странице и портала вјести онлајн где свесрдно ради на очувању наше културне баштине, пре свега језика и писма за које сматра да су угрожени и да им прети велика
опасност по опстанак.

Током целог Невениног живота, кроз све промене, радости и туге, провлачило се писање и песма као лек, као одахнуће, спас и спокој. Она пише песме од кад је научила слова и да их слаже у речи и реченице. Своје свеске носи са собом са краја на крај света и све своје љубави у њима.

 

Овај чланак прочитало је 107. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/susreti-pesnika/pesnicka-susretanja-poezijasrb-decembar-2017/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.