Промоција часописа ПоезијаСРБ број 8/9 у Народном музеју Крушевац

Промоција часописа Поезија СРБ број 8/9 одржана је 13.11.2017. године у Народном музеју Крушевац у Крушевцу. Програм промоције су припремили и заједнички реализовали: Културни центар Крушевац, Народни музеј Крушевац и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. О часопису о коме су својом радовима представљени 85 аутора, пре свега песника (а било је и прозних писаца)  говорили је уредник часописа Љубодраг Обрадовић. Гост промоције био је Јован Дашић – директор штампарије СаТЦИП из Врњачке Бање, пословна јединица у Читлуку, који је на свом мотору Хонда првео 40 дана у обиласку градова Европе, а коме је уредник часописа Љубодраг Обрадовић посветио песму ЦРВЕНО И ЦРНО. На промоцији су учествовали крушевачки књижевници, песници и афористичари: Латинка Ђорђевић, Иван Милановић, Гордана Влаховић, Вељко Стамболија, Љубодраг Обрадовић, Драган Тодосијевић, Драгојло Јовић, Јована Марковић, Сандра Миладиновић, Мирко Стојадиновић, Аријана Хинић, Драган Матејић, Михајло Ћирковић, Братислав Костадинов, мр Ратко Тодосијевић Баћо, Мирослава Смиљанић, Зорица Шошић Максимовић, Живојин Манојловић, Стефан Кнежевић, Градимир Карајовић, Даница Рајковић, Богдан Јевтић, Слађана Бундало, Слободан Ценц, Весна Михајловић и… Програм,  који је музиком на клавиру обојила Марија Вујић, ученица Средње музичке школе Стеван Христић из Крушевца, осмислили су и водили Љубодраг Обрадовић, Латинка Ђорђевић, Мирко Стојадиновић и Јована Марковић, а за техничку релизацију бринули су Бранко Симић и Веркан Гвозденовић из Културног центра Крушевац.


Народни музеј Крушевац и Црква Лазарица

Јована Марковић

Извештај РТК Крушевац о промоцији

Promocija časopisa Poezija SRB broj 8 i 9 održana je sinoć u N…

Promocija časopisa Poezija SRB broj 8 i 9 održana je sinoć u Narodnom muzeju Kruševac, a u organizaciji i realizaciji Udruženja pesnika Srbije – Poezija SRB sa sedištem u Kruševcu i Narodnog muzeja Kruševac.

Gepostet von Televizija PLUS Krusevac am Dienstag, 14. November 2017

Извештај ТВ ПЛУС Крушевац о промоцији


Марија Вујић

Водитељи: Јована Марковић, Љубодраг Обрадовић, Латинка Ђорђевић и Мирко
Стојадиновић

Зорица Шошић Максимовић је пре своје песме изговорила:
Добро вече и од мене, поздрав за све присутне. Прво би се захвалила председнику Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, Љуби Обрадовићу на његовом несебичном залагању и разумевању за све људе који пожеле да искажу своја осећања, мисли, без обзира да ли то били професионални писци или почетници, као што сам ја била у почетку свог писања. Ово је други часопис за редом у издању ПоезијеСРБ у коме су заступљене моје две песме. Ја пишем о времену које је не тако давно прошло, а оставило много трагова у свим нашим животима, времену које још траје и трајаће још много година. Времену где су се изродили нови хероји, ратници, жртве, издајници, политичари са разноврсним идеологијама, свештена лица. И још много, много тога. Ја сам написала баш једну такву песму коју желим да вам прочитам, а песма се налази у часопису ПоезијаСРБ број 8/9.


Љубодраг Обрадовић и Јован Дашић

ЦРВЕНО ИЛИ ЦРНО

Јовану Дашићу
Ново је доба,
све се тако брзо мења!
Зашто и ти полетео не би?
Тај рулет, црвено или црно,
окреће се и у теби.
Срце своје, зато осети.
Ту искру за животом новим, запали!
Нек брод са роботима, одлети
у свој виртуелни свет мали.
Погледај у душу,
шта то, ти, стварно желиш?
Да ли вечно лутање у магли,
или да те љубав развесели?
Ошишај се зато на нулу
и зажмури…
Живот ти из дана у дан
неосетно цури.
Обриј главу,
снове потисни.
Урежи крст на чело
и слободно врисни! 

Нек урлик заледи васиону,
нек пукне зора.
Ти ниси још на том броду,
али укрцати се мораш.

Обуј чизме црне,
обуци кожно одело
и кад ти срце утрне,
гас стисни смело.

Harley Davidson Cosmic Starship
нек се пропне,
провалије нек избледе.
Судбину кроте они,
који своје срце следе.

Окрени се око себе:
Са сновима пустим
живот ти у тачку измиче.
Зато смело у будућност крени…
Спокој кад жудиш,
друго те и не дотиче.

Нека ти девојка руке око паса обавије,
додир дојки нек’ ти страст пробуди.
Да са њом љубав откријеш,
одјезди у космос, далеко од људи.

Да се осетиш величанствено,
у пустињи нађеш своје зрно…
Црно или црвено,
црвено или црно?…

© Љубодраг Обрадовић


Вељко Стамболија, Бранко Симић и Марија Вујић


Љубодраг Обрадовић


Водитељи: Јована Марковић, Љубодраг Обрадовић, Латинка Ђорђевић и Мирко
Стојадиновић


Мирко Стојадиновић


Љубодраг Обрадовић и Јован Дашић


Љубодраг Обрадовић


Бранко Симић


Латинка Ђорђевић и Мирко Стојадиновић


Јована Марковић


Сандра Миладиновић


Слађана Бундало


Мирко стојадиновић и Латинка Ђорђевић


Гордана Влаховић


Зорица Шошић Максимовић


Драган Матејић


Михајло Ћирковић


Братислав Костадинов


Вељко Стамболија


Мр Ратко Тодосијевић Баћо


Иван Милановић


Мирослава Смиљанић


Аријана Хинић


Живојин Манојловић


Сандра Миладиновић


Богдан Јевтић


Слободан Ценц


Драгојло Јовић


Даница Рајковић


Весна Михајловић


Стефан Кнежевић


Градимир Карајовић


Мирко Стојадиновић


Живојин Манојловић


Драган Тодосијевић


Јована Марковић


Марија Вујић

УМЕСТО УВОДА – Љубодраг Обрадовић

Овај лист је посебан. Ми заувек у Ваша срца уносимо лепоту поезије! Свака песма коју у часопису за поезију – ПоезијаСРБ прочитате или је објавите, оплемениће и челичити Ваше тело и душу!

У поетском свету постоје људи који живе поезију и за поезију. Њихово стваралаштво је изузетно, али их често рефлектори културе не осветле кад треба и колико треба. Ми ћемо за такве ствараоце у нашем часопису и на нашем порталу увек пронаћи простора и довољно светлости да њихово стваралаштво не избледи.

У овом броју писаћемо о стваралаштву три књижевника из: Ћуприје, Крушевца и Параћина. Писаћемо о Радивоју Миладиновићу Пацку из Ћуприје и о Слободану Јовановићу, председнику општине Крушевац, просветном раднику и песнику, који нису више са нама. Писаћемо и о Ђорђу Петковићу из Параћина, који активно пише и покушава свим својим умећем да од заборава чува и сачува дело песника из провинције, па и дело свог комшије Пацка.

Управо у циљу чувања од заборава, у Народној библиотеци Душан Матић у Ћуприји, 18.07.2017. године, одржано је књижевно вече посвећено сећању на Радивоја Миладиновића Пацка. Уводну реч је дао Александар Дрндаревић Сингер, а затим је прочитана и реч Ђорђа Петковића, књижевника и публицисте из Параћина. О Пацку су говорили бројни пријатељи и поштоваоци дела ћупријског песника, међу којима су били: др Велибор Лазаревић, Љубодраг Обрадовић – председник Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, Милош Милошевић Шика, Александар Дрндаревић, Борисав Благојевић, Милка Ижогин, Миле Лазаревић и други ћупријски књижевници. Многобројна сећања и анегдоте, мало поезије и пуно добрих предлога како сачувати дело овог нашег врсног ствараоца, обележили су ово помало несвакидашње књижевно вече.

А још давне 2009. године, (17 марта) у Белој сали Културног центра Крушевац, са истим циљем да се прошлост не заборави, одржана је прва у низу трибина под заједничким називом КРУШЕВАЦ ПАМТИ посвећена Слободану Јовановићу, председнику општине Крушевац, у време чијег мандата је одржана прослава ШЕСТ ВЕКОВА КРУШЕВЦА. Учесници трибине били су: Драгомир Лазић Ђурица, Љубиша Бата Ђидић, Радојко Илчић, Мирољуб Несторовић, Миодраг Бата Јовановић, Слађана Обрадовић – уредник трибине и Љубодраг Обрадовић – директор КЦК и идејни творац циклуса трибина КРУШЕВАЦ ПАМТИ.

Поштовани песници, пишите и својим стваралаштвом градићете незаборав себи и свом делу. Ми нажалост, нисмо у ситуацији да Вам платимо ауторски хонорар за објављивање у часопису! Ако сте са тим сагласни, пошаљите нам свој рад.

Наш мејл је: pesnik@poezija.rs
Добродошли!

 

 

Овај чланак прочитало је 180. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/caopis-poezijasrb/promocija-u-narodnom-muzeju-krusevac/

1 comments

1 pings

  • Srbislav on 14 novembra, 2017 at 12:47 pm
  • Odgovoriti

  Bravo Ljubo za još jedno ostvarenje.
  Napor, posvećenost i trud nekad se ne prepoznaju u trenutku stvaralaštva. Ali, kad prođe vreme, kad bure i strasti
  prepuste mesto realnosti, videće se koliko je tvoj trud i rad bio koristan, sada već, za šire prostore od onih u kojima se održavaju, vide i čuju oni koji pišu za Udruženje Poezija SRB sa sedištem u Kruševcu.
  Sve čestitke.
  Srdačan pozdrav i samo napred.

 1. […] Прочитајте како је било на продстављању часописа у Народном музеју Крушевац […]

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.