У КОШУЉИ НОСИМ МЕСЕЦ – Промоција књиге Борисава Боре Благојевића у Ћуприји

У четвртак, 15. августа 2019. године у Народној библиотеци „Душан Матић“ у Ћуприји, одржана је промоција збирке љубавних песама Борислава Боре Благојевића „У кошуљи носим месец… In Hend trage ich Mond“. Програм промоције је осмислила и водила Љиљана Ђорђевић – директорка библиотеке Душан Матић у Ћуприји. Ради се о двојезичној књизи, на српском и немачком језику, а поред аутора, о књизи су говорили: Љубодраг Обрадовић – песник и председник Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, Миле Г. Лазаревић – песник и председник подружнице Удружења књижевника Србије у Ћуприји, Бранко Ћировић Ћиро, песник и гуслар из Ћићевца и Наташа Пајковић из Ћуприје, која је превела књигу на немачки језик. Поезију Борисава Боре Благојевића говорили су Светлана Ђурђевић, Мирослав Мића Живановић и Ратко Тодосијевић Баћо – песници из Крушевца. Погледајте слике, преслушајте аудио запис промоције и уживајте…

Слике на Фејсбуку

Борисав Бора Благојевић

Љиљана Ђорђевић


Љубодраг Обрадовић

Наташа Пајковић

Бранко Ћировић Ћиро

Миле Г. Лазаревић

Светлана Ђурђевић

Мирослав Живановић

Ратко Тодосијевић

Слике на Фејсбуку

Сродну душу можда
сретнем и
закључам је у срцу
– Љ. Обрадовић

/Борисав Бора Благојевић – У КОШУЉИ НОСИМ МЕСЕЦ – Љубодраг Обрадовић/

Поезија се данас све мање чита, а све више живи.

Прави пример за песника који живи своју поезију свакако је Борисав Бора Благојевић, песник из Ћуприје, који је својом поезијом освојио Србију, а полако осваја и Европу. Готово да нема места у Србији где постоји књижевна манифестација, било ревијална, било такмичарска, а да ту Бора није говорио своју поезију и освојио аплауз или награду.

Јер, ако поезија данас има неко своје место у постојању и опстанку света, онда је Бора несумњиво тај песник, који је прави узор песницима који пристижу и путоказ у ком смеру треба поћи да би се у поетском свету стигло до неба.

Јер, песник који има дар да напише песму СРОДНЕ ДУШЕ, је управо тај најбољи, кога треба следити.

Сродне душе да постоје
Морале би да се нађу
Морале би да се споје
Ко две лађе у безнађу

/СРОДНЕ ДУШЕ/

Јер, као што рече Толстој “Све велике ствари су увек једноставне…” /део цитата/.

Књига поезије, IN HEMD TRAGE ICH MOND – У КОШУЉИ НОСИМ МЕСЕЦ, која је пред нама, двадесета је по реду (ако се нисам забројао), коју Борисав Благојевић објављује и намењена је свим љубитељима који хоће да закораче у свет његове поезије, који хоће да докуче тајну како се “пишу уснуле песме”, како се поезија живи. С овом књигом Борина поезија постаје доступна и онима који говоре, читају, мисле и разумеју немачки. Тако се поетска вртешка завртела и све је више оних, којима Бора несебично поклања поетске искре, са жељом да их све, обасја светлост његове поезије.

Књига је добила име по стиху из песме У СРЦУ ЗАКЉУЧАНА, која је љубавна, па нас полако уводи у енигму која је у Борином срцу закључана.

У кошуљи носим месец само да ме на њу сећа
Да се надам да је слутим док звездано небо плави
Па је чекам да ме љуби ко пролеће да остане
У мом срцу закључана откуцајем да се јави

/У СРЦУ ЗАКЉУЧАНА/

Ја у овом приказу (рецензији), нећу анализирати Борине песме, али ћу цитирати стихове из одабраних песама, јер песме саме најбоље и најјасније говоре шта је писац хтео да каже. Ако критичари још нешто исчепркају, добро је, то им је и посао.

Човека можеш упознати дружећи се са њим интензивно цео живот и тада ћеш о њему знати скоро све. А ако је тај човек песник, о њему ћеш знати све, тек кад упознаш његову поезију, макар га као човека никад и не упознао.

Ја сам Бору упознао кроз његове песме, а доста је била само једна, песма МОЈА БРАЋА, па да кажем да о Бори као песнику знам све, да знам довољно за моју тврдњу, да је Бора данас један од најбољих песника Србије.

Али, да та тврдња, не би остала само моја смела изјава, ред је да је поткрепим и доказима. Наравно, о стваралаштву Борисава Боре Благојевића писали су бројни критичари, а ја ћу овде цитирати: Радивоја Пацка Миладиновића из Ћуприје, Драгослава Граочанкића из Београда и Раденка Бјелановића, професора из Крагујевца. Цитираћу их, јер се одлично уклапају у мој концепт приказа ове књиге и поезије Борисава Боре Благојевића. Цитираћу и бројне Борине стихове. И критичари и стихови савршено потврђују моју тезу о квалитету Борине поезије и песништва.

Борисава Бору Благојевића је као човека и песника најбоље упознао и познавао песник Радивоје Пацко Миладиновић, дружећи се са њим у животу, у раду КК Душан Матић из Ћуприје, а највише у својој песничкој колиби на обали Мораве у Ћуприји, (где су многи заљубљеници осим одличне поезије окусили и још бољу рибљу чорбу), па је зато и вероватно суштина Бориног стваралаштва у овој његовој дефиницији…

“Бору као песника надахнула је снажна жеља да повеже садашњост и прошлост са будућношћу. Јер, ако сам себе дефинише као последњег романтичара, не оставља ми другу могућност, но да и ја њега и његову поезију дефинишем на исти начин. А када је реч о имагинацији у песниковом стваралачком опусу, који је изузетан за место и време његовог битисања, морам па нагласим да његова поезија зависи не само од звука његових речи, исто и још више од њиховог одјека. Зато је песникова имагинација срећна околност песникове инвенције, да вештим компоновањем мисли и фантазија или њихових варијација, које проистичу из речитости или вештине украшавања и заодевања метафоричким изразима јасно видљива у плодотворности и истанчаности у изражавању.” /Радивоје Пацко Миладиновић/

Не гледај ме тако заносно и јако
И не пали ту ватру што тиња у мени
Ти си тако млада теби је све лако
У мојој је коси први дах јесени

/ОПРОСТИ – ИЗВИНИ/

“Благојевићеве песме не мирују у корицама његових бројних збирки. Оне су, за разлику од многих других српских песама (чак и оних антологијских!), непрестано у дејству, изложене су јавности, читаоцима, слушаоцима – и њиховом, и стручном критичком суду: оне неуморно путују Србијом и целим српским језичким простором (али и изван њега), бивају јавно изговаране, најчешће наизуст, разматране и вредноване пред бројним ускомешаним слушаоцима, заљубљеницима поезије, пред провереним жиријима – на неугасивим и вазда новоустројаваним песничким фестивалима, смотрама, свечаностима и надметањима, почев од оних најугледнијих, па све до оних народних песничких сабора што славу поезије, занимање за њу и запућивање њеним стазама распирују понекад више него многи други песнички празници са именима антологијских песника у свом називу… Дакле, Борина поезија увек на нас
“делује благотворно, окрепљујуће, мелемно, нарочито у оним тренуцима када изазива закључак да ни када нам измиче љубав, ни када нас изневерава доброта, братољубље (и много друго љубље), чак и нужни услови за трајање, држава, народ, па и његови најчаснији или најпозванији чувари и посвећеници – није све изгубљено”! /Драгослав Граочанкић/

У рам хоћу да је вратим и нека ме опет лаже
Лагала ме и вечерас и варала к’о и онда
Загонетни осмех има и Богиња у њој живи
Нека ми се само смеши из оквира к’о Ђоконда

/ЂОКОНДА/

“Песник Борислав Бора Благојевић је изузетно талентован; ретки су песници да са таквом снагом емоција, сликовито и импресивно, опевају све око себе, као што то чини Благојевић. Поезија Борислава Благојевића је прадедовска благост и шапат душе чистог славјанског искона. Благојевић поезију пише срцем и душом, у центру његове поетске преокупације је жена, па се у љубавној лирици најуспешније и
остварио”. /Раденко Бјелановић, професор/

Од кад те немам све ми је празно
Док ветар твоје трагове брише
Корачам напред ал’ путева нема
Станем враћам се… немам те више

/ОД КАД ТЕ НЕМАМ/

Додуше, данас постоје бројни критичари, а и песници, који мисле, пишу и говоре да је поезија кренула новим путем, да се више не пишу сонети, да није важно римовање… Данас је поезија постала модерна и савремена је, ако је сведена на пар реченица, које ће само посебно обдарени читалац разумети, схватити и прихватити. И није то тренд само у поезији. Тако је то и у другим уметностима, пре свега сликарству… Јер, све је већ написано, насликано… Дакле треба бити оригиналан и не понављати се. Ресавска школа није циљ.

Али ја не мислим да је то све баш тако! Те приче причају они којима је стало да своје писање о поезији и песницима, ставе изнад саме поезије и песника, а тиме и изнад самих читалаца. И песници којима не иде
од руке да пишу сонете, десетерац, односно римовану поезију.

Ако читате песме Борисава Благојевића, одмах ћете препознати оригиналан и непоновљив стил, одличне риме, добар ритам… Видећете одмах да су јасне, свима разумљиве, да описују живот и све што он доноси, од рађања, љубави, родољубља, описа природе, размишљања, па све до разних растанака, укључујући и саму смрт… Видећете и да су оригиналне.

Да, све Борине песме имају јасне поруке, али опет, ако се пажљивије удубите у оно што у стиховима лебди, у дух који из стихова зрачи, осетићете ту опојну, а скривену суштину света која Вас полако осваја.

Сродну душу можда сретнем
Ко зна када једног дана
Слутим да ме она тражи
Тражимо се годинама

/СРОДНЕ ДУШЕ/

Није важно дух поезије ухватити и затворити га у боцу и ту га држати у остави сећања, само за одабране и обдарене, већ је важно ухвати дух поезије и пустити га у свет да га поправља, надограђује и да га мења. А управо тај дух праве поезије хвата Борисав Благојевић у својим стиховима и поклања га несебично свету читалаца, да их плени, усхићује, уздиже и надограђује.

За песнике обично волим да кажем, да су добри, да су прави песници, ако имају бар једну добру песму.

За Бору то моје правило, напросто не важи и не може се применити ни у ком случају, ни под разно. Бора има безброј одличних песама, а све његове песме су добре. Све имају тему, мелодију, ритам и динамику, све имају оно нешто што их издваја у данашњем океану поезије, што их уздиже на пиједестал, са ког светле и светлеће…

Зато је Борисав Бора Благојевић данас један од најбољих песника Србије!

Ако не и најбољи.

Љубодраг Обрадовић

Verwandte Seele
vieleicht treffe ich und
verschlisse in Herz – Lj. Obradovic

IN HEMD TRAGE ICH MOND – U KOSULJI NOSIM MESEC – von Borisav Bora Blagojevic

Poesie liest sich heute immer weniger, aber immer mehr lebt.

Das ware Beispiel für Dichter der seine Poesie lebt auf jeder Fall ist Borisav Bora Blagojevic, Dichter aus Cuprija, der durch seine Poesie gewann die Serbien, aber langsam gewinnt auch Europa. Es gibt fast keine Platz in Serbien wo es Literarische Manifestazion gibt, ob Zeitschrift, oder Wettbewerb, dass dort Bora seine Poesie nicht geredet hat und gewann Aplaus oder Belohnung.

Weil, wenn Poesie heute manche seine Platz hat in Existenz und Welt überlebung, dann ist Bora ohne Zweifel diese Dichter, die echtes Vorbild für Dichter die ankommen und Schtraßenschild in welche Dichtung zu gehen dass es in der poetische Welt den Himmel erreichen wird.

Weil, Dichter der das Talent hat um das Lied zu schreiben VERWANDTE SEELE, ist gerade die beste, der sollte man befolgen


Verwandte Seele wenn es gibt

Müssen sie sich finden

Müssen sie sich verbinden
Wie zwei Schiffe in unfindlichkeit


/ VERWANDTE SEELE/

Weil, wie Der Tolstoj gesagt hat ,, Alle große Dinge sand immer einfach“ /teil aus Zitat/.

Poesie Buch, IN HEMD TRAGE ICH MOND — U KOSULJI NOSIM MESEC, das vor uns ist, zwanzigste ist in die Reiche ( wenn ich nicht verzählte), die Borisav Blagojevic veroffentlichte und ist für alle Liebhaber gedacht die möchten in sein Welt Der Poesie hineingehen, die möchten erkennen das Geheimnis wie sich ,,schreiben verschlafende Lieder“, wie sich Poesie lebt. Mit diese Buch Poesie von Bora erreicht auch jenige die sprechen, lessen, denken und verstehen Deutsch.

So hat sich Poetische drehung getreht und immer mehr sand die jenige, die Bora unegoistisch verschenkt Poetische Funken, Mit den Wünsche dass die alle, erreicht das Licht seine Poesie.

Das Buch bekam die Name durch die Verse aus das Lied IN HERZ GESCHLOSSEN, Ein Liebes Lied, die uns langsam bringt in Rätsel das ins Bora Herz geschlossen ist.

In Hemd trage ich Mond nur dass mich an die erinnert

Dass ich Hoffe dass ich sie Ahne so lange sternende Himmel

blauert So warte ich dass sie mich küsst wie Frühling bleibt

In meinem Herz geschlossen mit Klopfen dass sich meldet


/IN HERZ GESCHLOSSEN /

Ich in diese Ansehen ( Bewertung), werde nicht analisieren Lieder von Bora, aber ich werde zitieren die Verse ausgewelte Lieder, weil die Lieder allein am besten klar erklerren was Der Dichter wollte sagen. Wenn die Kritiker noch etwas finden , es ist gut, das sollen die tun.

Ein Mann kannst du kennen lernen wenn du mit ihm intensiev befreundet bist ein Leben Lang und dann würdest du über him fast alles wiessen. Aber wenn diese Mann Dichter ist, über ihm würdest du alles wiessen, erst wenn du seine Poesie kennen lernst, auch wenn du ihm als Mentsch nie kennen lernst.

Ich habe Bora kennen gelernt durch seine Lieder, und genugt war nur eine, Lied MEINE BRUDER, um zu sagen dass ich über Bora als Dichter Weiss alles, dass ich weiss genugt für meine Bestätigung, dass Bora heute, eine von beste Dichter Serbien ist.

Aber, dass diese Bestätigung, bleibt nicht nur meine mutige Aussage, Reichenfolge ist, dass es durch die Beweise bestädige. Natürlich, über die Kreativität Borisav Bora Blagojevic, viele Kritiker haben geschrieben, und ich würde hier zitieren: Radivoje Packo Miladinovic aus Cuprija, Dragoslav Graocankic aus Belgrad und Radenko Bjelanovic, Professor aus Kragujevac. Ich würde sie zitieren, weil die perfect passen in meinem Konzept Anzeige dieses Buches und Poesie von Borisav Bora Blagojevic. Ich würde zitieren auch zahlreiche Bora Verse. Kritika und Verse bestädigen meine These über Qualität die Poesie und Dichters von Bora.

Borisav Bora Blagojevic hat wie ein Mann und Dichter am bestens kennengelernt und gekannt Dichter Radivoje Packo Miladinovic, mit ihm befreundet im Leben, im Arbeit K.K. ,, Dusan Matic” aus Cuprija, aber am meistens in seine Dichters Hutte an den Küste Morava in Cuprija, ( wo viele Liebhaber aoser aosgezeichnete Poesie geschmeckt haben noch bessere Fischsuppe), und darum ist wahrschendlich die Essenz Bora Erstellung in diese seine Definizion …

Bora wie Dichter hat inspiriert starker Wunsch um zu verbinden jetzige Zeit und Vergangenheit mit dem Zukunft. Weil, wenn er sich selber definiziert wie LETZTE ROMANTIKER, lässt mir keine andere möglichkeit, nur dass ich ihm und seine Poesie auf die gleiche weise definiere. Aber wenn es um die Vorstellung über die Imagination in Dichters Kreatives Opus geht, die ausgezeichnet ist für Ort und die Zeit seine kommens, ich muss betonen dass seine Poesie hängt nicht nur von Klang seine Worte, genau so und noch mehr von seinem Echo.

Darum ist Dichters Imagination glückliche Umstand Dichters Erfindung, dass mit dem gekonnte komponieren Gedanken und Fantasien oder seine Variationen, die ergeben sich aus die Grossworter oder gonnen Verzierung und Überzierung Metaforistische Ausdrücke klar zu sehen in die Fruchbarschaft und Genaukeit in die Reden.“
/ Radivoje Packo Miladinovic/


Schau mich nicht so verfürerisch und stark

Und zünde nicht Feuer die funkt in mir

Du bist so Jung dir ist alles leicht

In m einem Haar erste Athem von Herbst


/ VERZEIHE – ENTSCHULDIGE /

Blagojevic Lieder stillen nicht in Bezügen seine zahlreiche Samlungen. Die sind in verkleichen mit vielen anderen Serbische Lieder ( auch die Antologische ) ständig in Kraft, sind öffendlich ausgesetzt die Leser, Anhörer – Und seine – und Experten kritisches Gericht. Unermudlich revisen die durch Serbien und die ganze Serbischen Sprachraum ( aber auch auser die ), sind offentlich gesprochen, meistens fluchtlich, betrachten und geschätzt vor zahlreiche gemischte Anhorer, liebhaber Poesie, vor geprüfte Jury – an ungelöschte und ständig neugerichtete Dichters Festivals, Feier, Zeremonie, Wettbewerb, fangen an von die am meistens geachten, bis die Volcksdichtung Fest die faiern Poesie, interesiert für sie und Dichtung seine Wege sprühen manchmal mehr als viele andere Poetische Feiertage mit den Namen Antologische Dichter in seinem Namen

Also, Poesie von Bora auf und wirkt immer vorteilhaft, erfrischend, heilend, von allem in die Momente wenn rausfindet Schlussforderung dass auch wenn uns die Liebe entgeht wenn und die Güte verratten, Bruderschaft Liebe ( und viele andere Liebe ), auch die notwendige Bedingungen für die Dauer, Land, Volck, auch Der Ehrenvollste oder Der Berühmste Aufpasser und Gewidmeter – nicht alles ist verloren“! / Dragoslav Graocankic/

In Rahmen möchte ich sie zurückholen und soll mich wieder lügen

Gelogen hat mich auch heute Nacht und betrogen wie früher

Rätselhaftes Lächeln hat sie und die Göttin in sie lebt

Soll die mir nur lächen aus den Rahmen wie Djokonda


/Djokonda/

Dichter Borisav Bora Blagojevic ist extrem talentiert; selten sand Dichter die mit solche starke Emotion, malerisch und impresiv, versingen alles um sich, wie das Blagojevic macht. Poesie von Borisav Blagojevic ist urgrosfaterich mildes und die Seele flüstern reine Slavjanische Rarität. Blagojevic Poesie schreibt mit dem Herz und Seele, in die Zentrum seine Poetische Beschäftigung ist Frau, und so hat er sich in Liebes Lirick erfolgerisch erreicht“. /Radenko Bjelanovic, Professor/


Seit ich dich nicht habe alles ist mir Leer

So Wind deine Spühre erwischt

Ich gehe vorwerz aber die Straße gibt es nicht

Stehe ich komme zurück … habe dich nicht mehr


/ SEIT ICH DICH NICHT HABE/

Egendlich, heute gibt es zahlreiche Kritiker, auch Dichter, die denken, schreiben und reden, dass die Poesie geht durch Neue Wege, dass die Sonette schreiben sich nicht mehr, dass Reime nicht mehr Wichita sind …

Heute ist Poesie modern und Zeitgemäss wenn die auf wenige Sätze reduziert ist, die nur extrem talentiert Leser verstehen kann und überniemt. Und dass ist nicht nur in Poesie. So ist auch in andere Kunst, vor allem in Malerei …Weil es ist schon alles geschrieben, gemalen. Also, solte man originel sein und sich nicht wiederholen. Resavische Schulle ist nich dass Ziel. Aber ich meine nicht dass das alles so ist ! Diese Story erzehlen die jenige die erwarten dass Eigene schreiben über Poesie und Dichter und admit auch über Lesser. Und Dichter die schaffen nicht zu schreiben Sonett, zenfach, egendlich Poesie mit Reim.

Wenn Sie die Lieder von Borisav Blagojevic lesen, warden Sie sofort erkennen originälen und nicht wiederholte Still, perfeckte Reime, gute Takt … Sie werden sofort sehen dass die klar sind, für jeder verständig, dass die beschreiben das Leben und alles was bringt, von Gebühren, Liebe, Verwandliebe, beschreibung über Natur, Gedanken, und alles bis verschiedenne trenunge, einschlisslich des Todes selbst. Sie werden sehen dass die originäle sind.

Ja, alle Lieder von Bora haben klare Nachricht, aber wieder, wenn Sie sich vorsichtiger hineingeben in das was in die Verse schwebt, in Geist der aus die Verse blickt, die spieren diese betäubte, aber verstäckte Essenz Weld
die Euch erobert.


Verwandte Seele vieleicht treffe ich

Wer weiß wann eines Tages

Fühle ich daß sie mich sucht

Wir suchen uns seit Jahres


/ VERWANDTE SEELE/

Nicht ist so wichtig der Geist Poesie zu fangen und ihm zu schließen in die Flasche und da ihm halten in die Abstellkammer Errinerungen, nur für die Extremme und Talentierte, sondern ist wichtig Geist Poesie zu fangen und lassen him in die Welt, dass die Welt verbessert, verbauert und ändert. Und gerade diese Geist richtige Poesie fangt Borisav Blagojevic in seine Verse und schenckt ihm gerne zu Welt die Lesser, dass ihm beutet, begeistet, anhebt und verbauert.

Für die Dichter mag ich offter zu sagen, dass die gut sand, dass die ware Dichter sand, wenn die mindest eine gute Lied haben.

Für Bora diese meine Regel, einfach gilt nicht und kann sich nicht anwenden auf keine Fahl. Bora hat unende Perfekte Lieder und alle seine Lieder sand gut. Alle haben das Thema, die Melodie, Takt und Dinamik, alle haben das gewiesse etwas was sich getrent in heutige Ocean Poesie, was die hoch heben an Piedestal, von wo die blincken und werden leuchten …

Darum ist Bora Blagojevic heute eine von beste Dichter Serbien!

Wenn nicht auch die Beste!


Ljubodrag Obradovic

 

 

 

Овај чланак прочитало је 46. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/knjige/u-kosulji-nosim-mesec-promocija-knjige-borisava-bore-blagojevica-u-cupriji/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.