Годишња скупштина Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ за 2015.

У медија центру КЦК у Крушевцу 23.02.2016. године одржана је годишња скупштина Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. На скупштини је усвојен извештај о раду, финансијски извештај и план активности са финансијским планом за 2016. годину. Донета је и одлука о годишњим наградама тако да са задовољством објављујемо да су годишњу награду за 2015. годину Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу добили Латинка Ђорђевић из Крушевца и Дарко Колар из Шида. Награде ће им бити уручене на неком од наредних песничких сусретања. После скупштине у Крушевачком позоришту одржана је традицинална песничка манифестација ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА у оквиру које смо представили и кoлeгу песника Славољуба Љубу Јовановића у пригодном програму под називом НОСТАЛГИЈА који је уредила и водила Даница Гвозденовић. У том делу програма своје стихове говорили су и Мића Живановић и Љуба Обрадовић. У другом делу програма који је водио Саша Милетић своје стихове говорили су песници ПоезијеСРБ и њихови гости: Даница Рајковић, Градимир Карајовић, Драгојло Јовић, Стефан Кнежевић, Светлана Ђурђевић, Витомир Станојевић, Драган Тодосијевић, Мирко Стојадиновић, Бора Видојковић и његова унука и наравно сам водитељ…


Радна атмосвера на скупштини

Носталгија на песничким сусретањима

У 2015. години,  трећој години свог постојања, Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца урадило је заиста доста. Осим што је је настављено са одржавањем различитих песничких манифестација и дружења песника, приређиване су и промоције књига, песнички маратони… Прошириван је и број чланова Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, тако да данас имамо 52 чланова који плаћају чланирину и преко 600 песника који са нама сарађују и објављују поезију на нашем порталу, односно часопису за поезију – ПоезијаСРБ. Круна у раду, и оно што ће остати трајно записано у каталогу објављених књига Народне библиотеке Србије је свакако издавачка делатност удружења и можемо се похвалити са 14 објављених књига  и 2 објављена Часописа за поезију – ПоезијаСРБ.

На крају сваке године, када се своде рачуни о урађеном у тој години, можемо се похвалити да Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ држи до речи и испуњава обећано. Обећали смо да ћемо се бавити издаваштвом стваралаштва наших чланова и других песника, па то и чинимо. У овој трећој години нашег постојања објавили смо и изложили на Сајму књига Расинског округа 2015. године у Крушевцу следеће књиге наших аутора:

 • ·    Часопис за поезију – ПоезијаСРБ број 3.;
 • ·    Књигу ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ – Одабране песме и прикази;
 • ·    Зборник боемске поезије – ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА;
 • ·    КЊИГА О ЈОВУ – АЛХЕМИЧАРУ ЖИВОТА – роман Драгице Здравић из Крушевца;
 • ·    КАД СУ СВЕЦИ ПО ЗЕМЉИ ХОДИЛИ – Књигу духовне поезије Мирка Стојадиновића из Макрешана код Крушевца;
 • ·    СВЕ ПЕСМЕ СРЦА МОГ – Књигу поезије Милована Петровића из Шведске;
 • ·    ТРАЖИМ ТЕ – Књигу поезије Драгана Дувњака из Београда;
 • ·    ОЖИЉАК НА ЛЕВОЈ РУЦИ – Књигу Поезије Данице Рајковић из Крушевца;
 • ·    МАШТАЊА И СТВАРНОСТИ ТРЕЋЕГ ДОБА – Књигу поезије Веселинке Игић-Филагић из Шида;
 • ·    БОСУТ СРЕМОМ ТЕЧЕ – Књигу поезије Слободана Цвитковића из Шида;
 • ·    МОЈА ЛИВАДА ЖИВОТ МОЈ – Књигу поезије Јелене Петронијевић из Јабланице код Крушевца;
 • ·    У СЕНЦИ ВАРОШКИХ КАПИЈА – Српско-Енглеско издање поезије Латинке Ђорђевић из Крушевца, односно Цириха,
 • ·    НАЈТИШЕ ПОСВЕТЕ – Књигу поезије Лепе Симић из Цириха
 • ·    ДАРУЈЕМ САМО ТЕБИ – Књигу поезије Милована Петровића из Шведске и
 • ·    Књигу поезије *НА КРИЛИМА МАШТЕ*, другу књигу најмлађег члана ПоезијеСРБ Јоване Марковић.

И заиста, прегршт најлепших речи написаних у име љубави нашло се у издањима ПоезијеСРБ и надамо се да ће допрети и у Ваше срце и продубити нит љубави која у сваком разумном бићу клија. У децембру 2015. године изашао је из штампе и Часопис за поезију – ПоезијаСРБ број 4. и тако смо заокружили нашу издавачку делатност за 2015. годину.

ПРОМОЦИЈЕ И ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА

Промоција стваралаштва Александре и Елеоноре Лутхандер. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, као прву промоцију у новој 2015-тој години, организовало је 19.01.2015 у 18:00 часова у Крушевачком позоришту промоцију стваралаштва Александре и Елеоноре Лутхандер. Алексндра Лутхандер је промовисала две књиге о Бергману: „БЕРГМАН ЈЕ УМРО – ЖИВЕО БЕРГМАН“ и „БЕРГМАН И ЖЕНЕ“. И Елеонора Лутхандер је промомовисала две своје књиге: „ДУБАИ ХАИКУ“ и „ИКЕБАНА“. О њихом стваралаштву говориле су највише саме ауторке, а мало су им припомогли Вељко Стамболија – крушевачки песник и колеге песници из Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ Светлана Ђурђевић и Љубодраг Обрадовић. За музику и тон бринуо је Ненад Голубовић Голуб. Било је то једно посебно и интересантно вече, па Вас позивимо да прегледате репортажу коју смо за Вас припремили… Уживајте!

Драгица Здравић *КЊИГА О ЈОВУ – АЛХЕМИЧАРУ ЖИВОТА*. У Белој сали КЦК 22.01.2015. године у 19:00 часова одржана је промоција књиге Драгице Здравић *КЊИГА О ЈОВУ – АЛХЕМИЧАРУ ЖИВОТА* чији је издавач Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Поред ауторке о књизи су говорили Љубодраг Обрадовић и Боривоје Видојковић. Специјални гости на промоцији били су Јован Андрић – човек по чијем је делу написана књига и гуслар Рајко Радовић. Да вече постане део незаборава својом музиком допринела је и Етно група *СМИЉЕ* из Крушевца, а текстове из књиге читали су чланови драмског студија Бата Миладиновић КЦК: Миљана Гагић и Небојша Милосављевић. Програм је реализован у продукцији Културног центра Крушевац, а у релизацији су учествовали: Лидија Ужаревић – водитељ и уредник промоције, Бранко Симић – техничко вођење, Марко Вишњић – светло, Јелена Ивановић – видео презентација и Веркан Гвозденовић – организатор.

Мисија Драгице Здравић – Љубодраг Обрадовић
Одувек је у познатој историји питање животних истина које желимо да спознамо било питање свих питања и за обичне, мале људе и за високоумне ствараоце који су креирали ту историју света. И биће и у будућности која човечанству предстоји. А одговори су сасвим прости: све истине и суштина постојања, су ту око нас, у нама, само их треба препознати. Драгица Здравић их је и те како препознала и у ’’Књизи о Јову – Алхемичару живота’’, као на тацни ставила пред све читаоце, па ко воли нек изволи…

Драгица је књигу писала, како само каже ’’инспирисана великим делима великог човека, генија, врхунског математичара и проналазача лека који деценијама успешно лечи скоро све бoleсти човечанства, Јованом Андрићем са Цетиња’’, а у књизи ’’поред тешке животне приче пустињака Јована, поклања и своје дугогодишње тајне и практичне савете – како излечити свој живот, напредовати духовно и бити увек срећан сада и овде’’! Оно што даје посебну драж овој књизи и читаоцу неда да је испусти из руку док је целу не прочита, је управо та комбинација наративног казивања о Јовану Андрићу – Јову и животних истина које је сам аутор схватио и прихватио и сада их дели свима који желе преокрет у својим животима…

ЉУБАВ И ВИНО ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА* и зборник боемске поезије *ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА*. Поводом Дана заљубљених и Светог Трифуна, 14. фебруара 2015. године у Белој сали КЦК у Кршевцу одржано је поетско-музичко вече на коме су представљени најбољи радови на *СЕДМОМ МЕЂУНАРОДНОМ КОНКУРСУ ЉУБАВ И ВИНО ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА* и зборник боемске поезије *ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА* у издању Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушувцу. Програм су заједнички организовали и реализовали: Атеље-галерија МАКИ из Крушевца, Техничка школа Крушевац, Културни центар Крушевац, Милтимедијално удружење Цар Константин и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ. За музички тренутак побринула се Етно група из Крушевца под називом *СМИЉЕ* , за техничку реализацију Бранко Симић из Културног центра Крушевац, а кроз програм бројну публику је водила Сања Дељанин.

Жири 7 конкурса ЉУБАВ И ВИНО у саставу:  Мирјана Гашић, Вељко Стамболија, Дејана Цветковић-Лазић, Светлана Ђурђевић, Љубодраг Обрадовић и Александра Милетић наградио је следеће радове:
·    1.  место за песму *Љубав и вино вечита инспирација* – Тијана Марковић, Крушевац
·    2. место за песму *ГРАЛ* – Ана Бабић, Крушевац
·    3. место за песму *МЛАДО ВИНО* – Наталија Коцић, Ниш
Посебно је похваљена поезија: *ОГЛЕДАЛО ДУШЕ* Ивице Јовића из Шида ; *КРАЉИЦА ЉУБАВИ И ВИНА* Ивана Гаћине из Задра и *ДА ЋУТИМО* Живојина Манојловића из Крушевца, као и прозни рад Ане Бабић из Крушевца  *ЉУБАВ И ВИНО ВЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА*

Жири за ликовне радове радио је у саставу: Живорад Милановић Маки, Љиљана Анћелковић и Тијана Тодосијевић, а наградио је радове Милић Оливере, Марка Марковића и Кристине Радивојевић, сво троје из Крушевца.

Жири међународног конкурсу за боемску поезију *ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА* који је радио у саставу: Светлана Ђурђевић – председник, Далибор Ђокић – члан, Дарко Колар – члан, Лепа Симић -члан, Зоран Јовановић – члан, Мића Живановић – члан, мр Спасоје Ж. Миловановић – члан, Латинка Ђорђевић – члан и Љубодраг Обрадовић – члан, закључио је да је победила поезија, односно сви песници који су у зборнику представљени својом поезијом, а награде је овако доделио:
1 место равноправно деле (јесте мало неуобичајено, али тако је гласао жири), а добијају диплому и по пет књига:
·    Елеонора Лутхандер из Стокхолма – Шведска, за песму “БЕВАНДА”;
·    Саша Милетић из Крушевца – Србија, за песму “ТАМБУРАШИ”;
·    Милован Петровић из Шведске, за песму “ДОК ЈЕ ПЕСМЕ”;
·    Сава Илић из Цириха – Швајцарска, за песму “ДАЉИНЕ”.
2 место, диплому и три књиге освојио је:
·    Иван Гаћина из Задра – Република Хрватска за песму “ЗАПЛАКАТ ЋЕ КИШЕ”.
3 место, диплому и једну књигу освојио је:
·    Живота Трифуновић из Кобиља код Крушевца – Србија за песму “ЉУБАВ И ВИНО”.

Годишња скупштина Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу за 2014. годину. 21.02.2015. године у Медија центру КЦК у Крушевцу одржана је годишња скупштина Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу којој је председавала Светлана Ђурђевић, записничар је био Саша Милетић, а оверивачи записника Даница Рајковић и Живота Трифуновић. На седници је усвојен извештај о раду и финансијски извештај за 2014 годину, који су поднели су Љубодраг Обрадовић и Дарко Колар. Скупштина је почела награђеном поезијом са конкурса *ЉУБАВ И ВИНО* коју је прочитао добитник награде Ивица Јовић из Шида. У наставку седнице усвојени су програм рада и финасијски план за 2015. годину. Скупшина је одлучила да се управни одбор Удружења песника Србије прошири са 5 на 7 чланова, а за нове чланове изабрани су Дарко Колар из Шида и Латинка Ђорђевић из Крушевца – Цириха. За новог председника надзорног одбора, уместо преминулог Томислава Милетића, изабрана је Сандра Миладиновић, дипл.ецц. из Мајдева код Крушевца. Годишње награде овог удружења за 2014 . годину додељене су Мирославу Мићи Живановићу – песнику из Крушевца за Крушевац и Слободану Цвитковићу из Шида за КК ШИД из Шида који ради у оквиру поезијаСРБ.

Књижевно стваралаштво Милоша Ристића. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу организовало је 26.02.2015 у 18:00 часова у Крушевачком позоришту промоцију књижевног стваралаштва Милоша Ристића. Сам аутор и Даница Гвозденовић као модератор догађаја представили су публици књиге МИСЛИМ ДАКЛЕ НОСИМ БРАДУ и РАСПАДНИК. Поезију Милоша Ристића из књиге РАСПАДНИК говорили су поред аутора и Љубодраг Обрадовић и Даница Гвозденовић, а мисли из књиге МИСЛИМ ДАКЛЕ НОСИМ БРАДУ Саша Милетић. У другом делу ових традиционалних песничких сусретања у позоришту своју поезију говорили су присутни песници и чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ: Саша Милетић, Јована Марковић, Градимир Карајовић, Мирко Стојадиновић, Даница Рајковић, Живота Трифуновић, Драган Тодосијевић, Дејан Ристић, Љубодраг Обрадовић и Даница Гвозденовић.

*КАД СУ СВЕЦИ ПО ЗЕМЉИ ХОДИЛИ*. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ и Црква Лазарица, по благослову његовог преосвештенства Епископа Крушевачког господина доктора Давида Перовића, организовали су 17.03.2015. године у 18:00 часова у анфитеатру Цркве Лазарице промоцију књиге Мирослава Мирка Стојадиновића *КАД СУ СВЕЦИ ПО ЗЕМЉИ ХОДИЛИ*. Ова промоција реализоване је у сусрет СВЕТСКОМ ДАНУ ПОЕЗИЈЕ под мотом *ПОЕЗИЈЕ НИКАД ДОСТА*. О књизи су говорили секретар Епархије Крушевачке отац Драги Вешковац, старешина Цркве Лазарице отац Жељко Марковић и Љубодраг Обрадовић – председник Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ. Поезију из књиге поред самог аутора читали су и Момир Брадић, Радован Стевановић и Андреј Стојадиновић, а за музички тренутак побринули су се гуслар Бранко Ћировић Ћиро (који је за гусле адаптирао једну Миркову песму из књиге) и Хор Цркве Лазарице. За фотографије које гледате био је задужен Драган Тодосијевић.

За светски дан поезије Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу под мотом *пезије никад доста* је припремило бројне програме обележавања овог за поезију важног датума. Један од припремљених програма *ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ПОЕЗИЈЕ* изведен је 19.03.2015. године у Крушевачком позоришту, где смо сусрели поезију и музику са поесетиоцима и песнике из Крушевца са песницима из Ћићевца. Из Ћићевца су нам у госте дошли песници: Бранко Ћировић Ћиро, Боривоје  Бора Видојковић и Миодраг Трајановић, фрулаш Томица Недељковић и гајдаш Драгослав Дража Јеремић. Госте из Ћићевца угостили су домаћини из Крушевца: сликар Живорад Милановић Маки и песници чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ и крушевачки песници: проф. др Милентује Ђорђевић, Љубодраг Обрадовић, Саша Милетић, Јелена Стевић, Живојин Манојловић, Јована Марковић, Даница Гвозденовић, Даница Рајковић, Драган Тодосијевић, Никола Стојановић, Милош Ристић, Мирко Стојадиновић, Радован Стевановић, Градимир Карајовић и Дејан Ристић. Било је то одлично вече поезије обојено звуцима српских народних инструмената: фруле, гајди и гусала.

Еколошки покрет „БЕЛА БРЕЗА“ из Крушевца је у оквиру редовних програмских активности у сарадњи са Основном школом „Владислав Савић Јан из Паруновца, ЈП Србијашуме, ШГ Расина, Расадником Александар, Удружењем песника Србије – Поезија СРБ и Новинама ГРАД, реализовао мултимедијални програм обележавања Дана пролећа, Светског дана шума, Светског дана поезије и Светског дана вода. Програм је се реализован у ОШ „Владислав Савић Јан“, 20. 03. 2015. године. На програму су биле следеће активности: садња садница, лабораторије, квиз такмичење Чувара природе, интерактивна радионица анализа узорака воде, песничка радионица: пролећу у походе, еколошка радионица: шумски еко систем Јастрепца и ликовна радионица: све боје пролећа. Удружење песника Србије ПоезијаСРБ је било задужено за радионицу ПРОЛЕЋУ У ПОХОДЕ, коју су реализовали чланови овог удружења Љубодраг Обрадовић и Саша Милетић. Најбољи радови награђени су књигама из издавачке продукције Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Прву награду и књигу *ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ* добио је Лука Ђокић за песму *ПРОЛЕЋЕ И БРЕЗА*

На сам СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ 21.03.2015. године, у Крушевцу у Цаффее Цинема (Кајмакчаланска бб) – код Биоскопа Крушевац чланови Удружења песника и крушевачки песници попили су кафу и говорили своју поезију у оквиру акције Аустријске компаније „Јулиус Меинл“ *Платите кафу стихом*. Удружење песника Србије ПоезијаСРБ представили су Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић и Душка Ерић, а стихове су говорили и крушевачки песници Ана Бербаков, Живојин Манојловић и Слађана Бундало. Овај поетски догађај забележиле су и камере РТС-а.

Иначе, за СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу је под мотом *пезије никад доста* припремило четири програма обележавања овог за поезију важног датума и то: 17.03.2015. године у амфитеатру Цркве Лазирице промовисали смо књигу Мирка Стојадиновића *КАД СУ СВЕЦИ ПО ЗЕМЉИ ХОДИЛИ*, 19.03.2015. године у Крушевачком позоришту сусусрли смо поезију и музику са поесетиоцима и песнике из Крушевца са песницима из Ћићевца, 20.03.2015 у сарадњи са Еколошким покретом *БЕЛА БРЕЗА* из Крушевца извели смо ПЕСНИЧКУ РАДИОНИЦУ – ПРОЛЕЋУ У ПОХОДЕ за ученике Основне школе Владислав Савић Јан из Паруновца и наравно програм *Платите кафу стихом*, који смо већ описали.
*Светски дан поезије енг. Њорлд Поетрѕ Даѕ УНЕСЦО је прогласио 21. марта 1999. године с циљем промовисања читања, писања, објављивања и поучавања поезије широм света. На проглашењу празника речено је да треба одавати признање и подстицај националним, регионалним и интернационалним поетским покретима.* – ВикипедиА. За оне који су пропустили Дневник РТС 21.03.2015. године у 13:00 је овај снимак да погледају шта се то дешавало на сам СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ у Крушевцу у Цаффеу Цинема (Кајмакчаланска бб) – код Биоскопа Крушевац.

У суботу 21.марта у Дому пензионера у Шиду одржана је промоција књиге поезије „МАШТАЊА И СТВАРНОСТИ ТРЕЋЕГ ДОБА “ Веселинке Игић Филагић. Дан поезије у Шиду обележен је Веселинкином књигом. Издавач књиге је Удружење песника Србије-Поезија СРБ, Књижевни клуб Шид. О књизи су говорили: рецензент Веселин Вељко Вучковић, лектор и коректор Љиљана Вучковић и приређивач Дарко Колар. Стихове из књиге читали су: Ана Станојевић, унука-Катарина Сладојевић, Снежана Михајловић, Љиљана Јовановић и ауторка Веселика Игић Филагић. Промоцији су допринели и хор Општинске организације инвалида рада Шид “Златни глас“, Протојереј Старвофор Ђорђе Воларевић и стална музичка пратња сина Дејана Игића. Веселинка Игић Филагић пише песме из живота пензионера, о своме Срему и манастирима у њему. Књигу је посветила својој мајци Јелени и унуци Катарини. Вечерас је полетела поезија из маштања и стварности трећег доба. Вечерас се у првом плану нашла поезија наше Веселинке и Маштање. Ово је прва књига Књижевног клуба “Шид“ у издаваштву УДРУЖЕЊА ПЕСНИКА СРБИЈЕ “ПОЕЗИЈА-СРБ“, тако да се машта претворила у стварност. Веселинка Игић Филагић рођена је 27. маја 1940. године од оца Кузмана Петковића и мајке Јеле у селу Винковачки Бановци. Основни школу учила је у своме селу,а средњу управну школу у Винковцима где је и радила у комерционалној банци. Удала се 1968 године и у Шиду наставља рад у адвокатској канцеларији свога супруга Игић Саве. Након одласка у пензију, активно ради у општинској организацији инвалида рада у Шиду. У више мандата бирана је за председника а истовремено била је члан Извршног одбора савеза инвалида рада Војводине и члан Скупштине савеза инвалида рада Србије. Писањем песама бавила се још од ране младости али судбина је одлучила да свој првенац објави у трећем добу.

Дана 28. марта 2015. године у дому пензионера у Шиду одржано је поетско вече стваралаца поезије из Бања Луке, Бјељине, Илинаца, Батроваца, Беркасова, Бачинаца, Лакташа и Шида. Организатор вечери је УДРУЖЕЊЕ ПЕСНИКА СРБИЈЕ ПОЕЗИЈА-СРБ, Књижевни клуб „Шид“ из Шида. Договорена је узајамна сарадња Књижевног клуба „Јован Дучић“ из Бјељине, „Стиховница“ из Бања Луке и Књижевног клуба Шид. Размењени су лепи стихови и одржано је поетско вече у знак на сећање на Доситеја Обрадовића. У припреми је велика књижевна маинфестација која ће окупити све видове уметности наше Општине. У пријатној атмосфери поете из дијаспоре даровале су књиге за Народну Библиотеку „Симеон Пишчевић“ у Шиду.

Зборник боемске поезије *ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА*. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седишем у Крушевцу промовисало је 24.04.2015. године у 19:00 часова у Крушевцу у Ресторану *ПОТКОВИЦА* зборник боемске поезије *ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА*. У промоцији зборника учешће су узели: Мића Живановић, Светлана Ђурђевић, Далибор Ђокић, Горан Минић, Живорад Милановић Маки, Латинка Ђорђевић, Бора Благојевић, Милка Ижогин, Бранко Ћировић, Ћиро, Боривоје Бора Видојковић, Живота Трифуновић, Даница Рајковић, Саша Милетић, Вељко Стамболија, Ивко Михајловић и Љубодраг Обрадовић. Било је то једно лепо вече када су се у оази среће, ресторану *ПОТКОВИЦА* сусрели боемска поезија, боемска музика и боемско пиће и иће са правим боемима, песницима и песникињама из Крушевца, Ћићевца, Ћуприје и Бруса. Погледајте…Том приликом саопштени су и резултати конкурса за најбољу боемску поезију и додељене награде које су освојили:
·    1 место равноправно деле (јесте мало неуобичајено, али тако је гласао жири), а добијају диплому и по пет књига:
·    Елеонора Лутхандер из Стокхолма – Шведска, за песму “БЕВАНДА”;
·    Саша Милетић из Крушевца – Србија, за песму “ТАМБУРАШИ”;
·    Милован Петровић из Шведске, за песму “ДОК ЈЕ ПЕСМЕ”;
·    Сава Илић из Цириха – Швајцарска, за песму “ДАЉИНЕ” (награда је преузела Савина свастика Ана Веселиновић, која је и прочитала награђену песму).
·    2 место, диплому и три књиге освојио је Иван Гаћина из Задра – Република Хрватска за песму “ЗАПЛАКАТ ЋЕ КИШЕ”.
·    3 место, диплому и једну књигу освојио је Живота Трифуновић из Кобиља код Крушевца – Србија за песму “ЉУБАВ И ВИНО”.
Осим награђених песника и песама жири (који је радио у следећем саставу: Светлана Ђурђевић – председник, Далибор Ђокић – члан, Дарко Колар – члан, Лепа Симић -члан, Зоран Јовановић – члан, Мића Живановић – члан, мр Спасоје Ж. Миловановић – члан, Латинка Ђорђевић – члан и Љубодраг Обрадовић – члан) је посебно похвалио и поезију Борисава Благојевића из Ћуприје, Веселина Вучковића из Шида, Милоша Ристића из Крушевца, Горана Минића из Бруса, Сандре Миладиновић из Мајдева код Крушевца, Мимице Стефановић из Лесковца, Петрице Веселиновић из Придворице код Бојника, Тамаре Бабић из Крушевца, Срђана Ђорђевића из Лесковца, Љиљане Јовановић из Осјека, Селме Махмутовић из Новог Пазара и Боре Видојковића из Ћићевца.

У Крушевачком позоришту је 27.04.2015. године уручена ГОДИШЊА НАГРАДА за 2014.-ту годину Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ песнику Мирославу Мићи Живановићу. Тим поводом одржан је и пригодни програм ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА, у оквиру кога је говорна поезија добитника овог највишег признања Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Наравно говорена је и поезија прошлогодишњег добитника овог престижног признања Томислава Милетића, а своју најлепшу поезију говорили су остали присутни песници: Латинка Ђорђевић, Даница Рајковић, Душка Ерић, Никола Стојановић, Саша Милетић, Милош Ристић, Мирко Стојадиновић, Живота Трифуновић, Градимир Карајовић, Живојин Манојловић, Светлана Ђурђевић и Љубодраг Обрадовић. Модератори програма били су Даница Гвозденовић, Светлана Ђурђевић и Љубодраг Обрадовић, а за музички тренутак постарао се Ненад Голубовић.

У Центру за културу Брус 08.05.2015. у 20:00 часова одржана је промоција издаваштва Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. На промоцији су посебно представљени зборници поезије *ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ* и ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА*. Своје стихове из поменутих зборника говорили су песници Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ: Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић, Мирослав Мића Живановић, Саша Милетић, Горан Минић и Далибор Ђокић. Да боемска поезија замирише на музику постарали су се ученици Средње музичке шкole *Стеван Христић* из Крушевца, одељење у Брусу.

Сусрети песника – СУПЕС. 16.05.2015. године у предивном амбијенту Етно куће Слободана Стојановића у селу Жабару, одржани су Сусрети песника – СУПЕС, манифестација која се реализује у оквиру ФЕДРАРА, ево већ 19 година заредом. Манифестацију су увеличали и сликари учесници *Ликовне колоније ФЕДРАРО 2015*. Манифестацију традиционално организују КУД *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице и Културни центар Крушевац, од 2013-те године у сарадњи са Удружењем песника Србије – ПоезијаСРБ. Госте су у име домаћина и организатора поздравили: Љубодраг Обрадовић и Борислав Чолић – КУД Вук Караџић, Градимир Мијатовић – МЗ Жабаре, Слободан Стојановић – Етно кућа, Ратко Тодосијевић у уме сликара и Мића Живановић и Светлана Ђурђевић – ПоезијаСРБ. Дружење песника које је реализовано под радним називом *СУПЕС 2015* било је величанствено и незаборавно, а значајан допринос томе дали су сами учесници својим надахнутим наступом уз мирис божура којим је позорница била декорисана за наступ песника. На самом почетку СУПЕС-а представљена је књига афоризама *ЗАПИС* Михајла Ћирковића Ћире – афористичара из Крушевца, на чијим се корицама налази вековима стар Запис из Мале Врбнице. Ове године на *СУПЕСУ 2015* учествовали су песници са територије Расинског округа и њихови гости из Ћуприје и то: Борисав Бора Благојевић, Слободан Јовановић Стубички, Горан Минић, Далибор Ћокић, Живота Трифуновић, Раде Милић, Саша Милетић, Томислав Симић, Вера Поповић (говорила поезију Зоре Марић и Микице Ракић), Мирко Стојадиновић, Радован Стевановић, Јована Марковић, Ненад Ђекић, Градимир Карајовић, Душка Ерић, Драган Тодосијевић, Мића Живановић, Светлана Ђурђевић и Љубодраг Обрадовић.  На ЛИКОВНОЈ КОЛОНИЈИ ФЕДРАРО 2015 сликали су: Ратко Тодосијевић Баћо, Мира Ковачевић, Небојша Милчев, Димитрије Вујичић Вуди, Владица Бекрић, Дијана Обрадовић, Силвана Башић и Мирослава Петронијевић. Наравно поред песника и сликара, односно поезије и слика, на СУПЕСУ је било је и одличне музике у извођењу: Јелене Милић и Здравка Чолића. Иначе да Вам појаснимо наслов овог приказа – није певао познати певач, већ наш Здравко Чолић из Треботина, син председника КУД-а *Вук Караџић* Борислава Чолића, али су песме биле одличне, па је тако и наслов оправдан. И ове године нису проглашаване најбоље песме и песници на сусретима, већ је победила поезија и уметност уопште…

Завичајни песници Миомир Хари Ристовић и Живадин Лукић. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу је 29.05.2015. године у Крушевачком позоришту представило поезију завичајних песника Миомира Харија Ристовића и Живадина Лукића. О стваралаштву и животу Миомира Харија Ристовића говорили су Љубиша Бата Ђидић и Љубодраг Обрадовић, а Харијеве стихове казивали  су Мирослав Мића Живановић и Саша Милетић, док су стваралаштво Живадина Жиће Лукића дочарали Гордана Влаховић својим есејом и Светлана Ђурђевић говорећи његову поезију. Наравно, у наставку ове поетске вечери своју поезију (или своја размишљања о поезији) говорили су:  Стефан Кнежевић, Саша Милетић, Градимир Карајовић, Живојин Манојловић, Даница Рајковић, Јована Марковић, Латинка Ђорђевић, Слађана Бундало, Милош Ристић, Мирко Стојадиновић, Радован Стевановић, Мића Живановић, Љубодраг Обрадовић и Светлана Ђурђевић. За музику је био задужен Младен Обрадовић.

У оквиру изузетне поетске вечери у Ћуприји под називом *ПОЕТСКА ПОЗОРНИЦА ПЛУС* у којој је учешће узело преко 50 песника из Целе Србије, Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу промовисало је два своја зборника: *ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ* и *ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА*. У промоцији су учествовали: Борисав Бора Благојевић и Милка Ижогин из Ћуприје, Мимица Костић из Лесковца и Мића Живановић, Светлана Ђурђевић и Љубодраг Обрадовић из Крушевца. Исте те вечери, 30.05.2015. године у Ћуприји, у организацији Књижевног клуба *ДУШАН МАТИЋ* из Ћуприје, одржана је *ПОЕТСКА ПОЗОРНИЦА ПЛУС* за избор најбоље песме за 2014.-ту годину. По оцени стручног жирија који је радио у саставу Слободан Јовановић Стубички – председник, Љубодраг Обрадовић – члан и Ратко Рале Бијелић најбоља је песма *НА ОБЗОРЈУ ДУШЕ* Љутомира Рундића из Лознице, друга је била Горица Станковић из Лесковца са песмом *ПОЛА*, а треће место су поделили Мимица Костић из Лесковца са песмом *НЕДОДИР* и Миливоје Форгић из Банатског Карловца са песмом *МЕСЕЦУ*. У другом делу *ПОЕТСКЕ ПОЗОРНИЦА ПЛУС* за месец мај 2015.-те године по оцени стручног жирија најбоља је била песма Биљане Бабанић из Параћина, а по оцени публике најбоља је била песма Милоша Милошевића Шике из Грабовца код Трстеника.

„ДАНИ ЛИПЕ“. У Бераскову је  06.06.2015. године одржана традиционална књижевна манифестација под називом „ДАНИ ЛИПЕ“ у организацији М.З. Беркасово и Књижевног клуба“Шид“. Песници и поштоваоци животног дела и лика поетесе и сликарке Дамјанке Чизмић која је преминула у Минхену. Отворена је месна библиотека“Дамјанка Чизмић“. Гости су обишли галерију слика Љиљане Јовановић у Беркасову, а затим су обишли манастир Архангела Гаврила у Привиној Глави.
О Дамјанкином литерарном делу говорили су Љиљана Јовановић, Весна Перовић, Снежана Михајловић и Ана Станојевић, док су песници говорили своје стихове посвећене овој манифестацији. Присутни гости су дошли из: Бања Луке, Сремске Митровице, Петроварадина, Шида и његове околине. Овогодишња плакета “Липов цвет“ уручена је Народној Библиотеци“Симеон Пишчевић“из Шида.

Кафе књижаре СТОШИЋ, која се налази у строгом центру Лесковца. У суботу 20.06.2015. године са почетком од 19:00 часова у кафе књижари СТОШИЋ у која се налази у строгом центру Лесковца, (поред Културног центра Лесковац), организована је промоција зборника боемске поезије са одабраним песмама са конкурса „Пијемо живот и ја“. У програму су учествовали: Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић, Даница Рајковић и Живота Трифуновић из Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и аутори из Лесковца чији су радови заступљени у овом зборнику: Мимица Костић, Срђан Ђорђевић, Петрица Веселиновић и Зоран М. Јовановић Пусторечки. Стихове Петрице Веселиновић из Зборника ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА говорила је песникиња Горица Станковић из Лесковца. У наставку ове поетске вечери представљена су и друга издања ПоезијеСРБ и то: књига Данице Рајковић „ОЖИЉАК НА ЛЕВОЈ РУЦИ“ и трећи број специјализованог часописа за поезију ПоезијаСРБ. Своје радове из часописа говорили су и песници, чланови групе Поезија016 из Лесковца: Зоран Јовановић Пусторечки, Анита Јоксимовић и Дејан Ристић. Иначе, била је ово премијерна промоција часописа за поезију ПоезијаСРБ број 3, који издаје Удружење песника СРБИЈЕ – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и то у предивном амбијенту кафеа књижаре СТОШИЋ у Лесковцу. Друга промоција заказана је за 29.06.2015. године у Културном центру Крушевац, а планиране су и промоције у Београду и другим градовима Србије. У наставку ове изузетне поетске вечери своје стихове говорили су Зоран Јовановић (имењак организатора овог догађаја) и доктор Мирослав… Све у свему било је ово још једно у низу успешних поетских дружења песника из Лесковца и Крушевца…

Промоција књиге ОЖИЉАК НА ЛЕВОЈ РУЦИ Данице Рајковић. На почетку програма Живорад Милановић Маки је отворио изложбу слика полазника школе ГАЛЕРИЈЕ МАКИ. У наставку је одржана промоција књиге ОЖИЉАК НА ЛЕВОЈ РУЦИ Данице Рајковић коју је водио и осмислио Љубодраг Обрадовић. На почетку овог дела програма посетиоцима се обратио пригодном беседом протојереј Александар Ерић. Поред Данице Рајковић њену поезију су читали и Драгана Марковић и Снежана Драгићевић. У настваку су своју поезију читали присутни песници: Мића Живановић, Александра Костић, Драган Тодосијевић, Љубодраг Обрадовић, Мирко Стојадиновић, Милош Ристић, Кнежевић Стефан и Градимир Карајовић. Програм су својом музиком оплеменили Мића Живановић, Александра Костић и Ненад Голубовић. Све у свему било је ово одлично мултумедијално вече у коме се са сигурношћу може рећи да су заједнички победили сликарство, поезија и музика…

ЈА САМ САМО САЊАР. У петак 19.06.2015. године у холу Центра за културу Брус одржано је Вече руске поезије под називом ЈА САМ САМО САЊАР. Стихове су говорили чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу: Мирослав Мића Живановић, Љубодраг Обрадовић, Долибор Ђокић као и Зорица Видојевић и Анђела Тимотијевић из Бруса.

*ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ*. У Треботину *Код Крушака*, 03.07.2015. године, изведен је културно-уметнички програм под називом *ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ* на коме су наступили КУД-а *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и М. Врбнице и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Пред више од 500 гледалаца изведен је разноврстан фолклорно-музички и поетски програм. Програм је изведен поводом обележавања богомоље Св. Метођа, који слави доња мала села Треботина. Окосницу програма је припремила фолклорна секција КУД-а *Вук Карџић* из које су наступиле сви ансамбли од пионирског, преко омладинског до сениорског. Председник фолклорне секције је Иван Антић, а у раду му помажу и роководиоци пионирског ансамбла Сузана Илић и Пеђа Марјановић и роководилац сениорског ансамбла Горан Тодосијевић. Да програм буде коплетан припомогле су и музичка и литерарна секција  овог КУДА из које су своје стихове казивали песници Љубодраг Обрадовић и Драган Тодосијевић, чланови Уружења песника Србије – ПоезијаСРБ. Гости песници били су Саша Милетић и Мирко Стојадиновић такође чланови ПоезијеСРБ. Програм који је водио Предраг Ћирић, технички су реализовали Чолић Борислав – председник КУД-а *Вук Караџић*, Милета Пршић – секретар КУД-а и Ненад Голубовић музичар из Крушевца.

ВРЕЛО СВЕТОГ ЈОВАНА. У Манастиру Светог Јована у атару села Макрешане, у оквиру целодневне манифестација обележавања рођења Св. Јована Крститеља, изведен је 07.07.2015. године по шести пут културно-уметнички програм ВРЕЛО СВЕТОГ ЈОВАНА у заједничкој организацији МЗ Макрешане, КУД-а *МЛАДОСТ* из Макрешана, Управе манастира Свети Јован Макрешане и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Програм је одржан уз благослов ЕПИСКОПА КРШЕВАЧКОГ ГОСПОДИНА ДАВИДА ПЕРОВИЋА чији је благослов на почетку програма присутнима пренео старешина Саборне цркве Светог Ђорђа у Крушевцу протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић. У програму који је водила песникиња Светлана Ђурђевић, поред чланова КУД-а *МЛАДОСТ* из Макрешана, наступили су и песници Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ и то: Милован Петровић из Шведске, Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић, Радован Стевановић, Мирко Стојадиновић и Андреј Стојадиновић. Учешћем Милована Петровића, који је за ову прилику допутовао из Шведске, ова манифестација је добила међународни карактер. У току програма крушевачки сликар Ратко Тодосијевић поклонио је једну своју слику старешини Манастира Светог Јована оцу Јакову. Програму су присуствовали бројни грађани из Макрешана и околних места.

„Бистричко коло 2015“. 20.07.2015. године на манифестацији „Бистричко коло 2015“ наступили су песници из Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца. Своје стихове у Манастиру СВЕТА НЕДЕЉА у Петини говорили су: Светлана Ђурђевић, Љубодраг Обрадовић, Вељко Стамболија, Драган Тодосијевић, Живота Трифуновић и Раде Милић. У оквиру манифестације „Бистричко коло“ у просторијама месне заједнице Дворане 20.07.2014. године свечано је отворена седмодневна ликовна колонија. Ликовна колонија је отворена прошлогодишњом изложбом, истиче организатор Иван Стевановић. Манифестација „Бистричко коло“  настала је пре 43 година, тада је носила назив Дани Дома културе Живка Мићић, а ове године отворена је 19. јула целовечерњим културно-уметничким програмом. На отварању су, поред домаћег Културно уметничког друштва „Бистрица“, наступили и друштва „Омладинац“ из Појата и „Сикиричко коло“ из Параћина. У среду 22.07.2015. године чланови Драмске секције КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице извешће драмску представу *СЕМЕ* Мирољуба Недовића у режији Живорада Ђокића.  „Бистричко коло“ настављач је традиције, првобитне манифестације, настале 1973-е године, када је носила назив: ДАНИ ДОМА КУЛТУРЕ ЖИВКА МИЋИЋ У ДВОРАНУ. Организатори традиционалне манифестације “Бистричко коло“ су: Културни центар Крушевац, Месна заједница Дворане и Културно уметничко друштво „Бистрица“ из Дворана.

Часопис за поезију бр. 3 ПоезијаСРБ. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу у сарадњи са Културним центром Крушевац промовисало је 29.06.2015. године у 20:00 часова у Дечјем центру – Пионирски парк свој Часопис за поезију бр. 3 ПоезијаСРБ. У Часопису су заступљени песници из Шведске, Швајцарске, Републике Српске и Србије (Београда, Шида, Шапца, Крушевца, Бруса, Прокупља, Ниша, Куршумлије, Параћина, Ћуприје, Велике Плане, Панчева, Лесковца, Вршца…). На промоцији су наступили песници и књижевни ствараоци из Крушевца, а за музички тренутак су се постарали маестрална Александра Костић – вокални солиста и Данило Миладиновић – талентовани млади хармоникаш. Своју поезију и радове из часописа говорили су: Љубодраг Обрадовић, Живомир Миленковић, Саша Милетић, Светлана Ђурђевић, Гордана Влаховић, Љубиша Бата Ђидић, Александра Костић, Вељко Стамболија, Јована Марковић, Даница Рајковић, Мирко Стојадиновић, Живота Трифуновић, Градимир Карајовић, Драган Тодосијевић, Драгана Марковић, Снежана Драгићевић и Стефан Кнежевић. Поезију Радомира Андрића говорио је Саша Милетић. Промоцији је присуствоавао велики број љубитеља поезије, међу којима је био и Владимир Тасић који је у часопису написао есеј о Миомиру Харију Ристовићу.

У галерији *ВИНО ЖУПА* у Александровцу одржан је 26.07.2015. године мултимедијални програм у коме је на централном месту била изложба слика Надежде Милошевић, сликарке из Крушевца. У складној целини са изложбом слика наступили су песници Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу Љубодраг Обрадовић и Мића Живановић, као и млади и талентовани песници из Александровца. Председник Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ Љубодраг Обрадовић поклонио је директору Галерије Вино Жупа Гвоздену Ђолићу Часопис за поезију – ПозијаСРБ број 3 и говорио песму СЛИКАРСКА која је посвећена сликарству и једном сликару. О сликарским дометима Надежде Милошевић говорило је књижевник и песник Љубиша Бата Ђидић из Крушевца, који је и отворио изложбу. Цео догађај који је осмислио и водио Гвозден Ђолић директор галерије *ВИНО ЖУПА* из Александровца, музиком су оплеменили: Вукојица Вуле Радмановац из Крушевца на хармоници и својим певањем и Мирослав Мића Живановић. Уживајте!

У организацији МЗ Шиљеговац, Спортског друштва из овог места и Арт клуба СПС.а 10.08. 2015. године у Малом Шиљеговцу одржано је Спортско-културно вече. Пре одигравања финалних утакмица турнира у малом фудбалу изведен је културно-уметнички програм који је водила и осмислила Јелена Ђорђевић. Присутну публику на почетку овог програма поздравио је помоћник градоначелника Марко Милојевић, а програм је пратио и секретар скупштине града Крушевца Горан Ћирић и други истакнути чланови СПС-а. У програму су наступили чланови КУД-а *Ћуковац* из Великог Шиљеговца и песници из Крушевца: Мића Живановић и Љубодраг Обрадовић – чланови Удружења песника Србије ПоезијаСРБ и Небојша Лапчевић – члан КК Багдала. Било је то изузетно вече у Малом Шиљеговце које су бројни грађани овог места пропратили са посебном пажњом и аплаузима…

*КОЗНИКУ У ПОХОДЕ 2015*. После свега остаће записано да су у Милошевом конаку у Будиловини испод самог Козника 09.08.2015. године својом поезијом, Удружење песника Србије – Поезија СРБ са седиштем у Крушевцу представили: Горан Минић, Далибор Ђокић, Љубодраг Обрадовић и Драган Тодосијевић, Књижевни клуб Багдала Љубиша Бата Ђидић, а Књижевно друштво Раде Драинац из Прокупља: Љубиша Красић, Србијанка Станковић, Милош Стојиљковић и Саша Миловановић. Пажљива публика били су сликари који су на Кознику истог дана насликали своја дела за будућност: Милка Гочманац из Бруса, Жаклина Милићевић из Бруса, Срба Чајић из Бруса, Живадинка Чајић из Бруса, Влада Бекрић из Бруса, Миша Грбић из Блаца, Алексеј Поповић из Бруса, Гоца Поповић из Бруса, Рада Јеличић из Бруса, Љубиша Бата Ђидић из Крушевца, Ратко Тодосијевић Баћо из Крушевца, Мира Ковачевић из Крушевца, Сања Црхоглавац Јовановић из Бруса, Тања Црноглавац из Бруса, Александар Милановић из Бруса и Марија Симић из Крушевца. Још једном се показало и доказало да се поезија и сликарство тако складно преплићу и допуњују. Остаће записано и да је Козник одувек дах српске историје и традиције, да у кљуну козничких орлова доноси надахнуће за нова уметничка остварења… Скоро као што су некад козе доносиле камен за изградњу утврђења… Иначе, Козник је Средњовековни град на обронцима Копаоника, у народу познат и као Јеринин град и спада међу неколико најочуванијих утврђења у Србији. Смештен на хиљаду метара надморске висине, Козник доминира долином Расине. У њему је столовао великаш Радич Поступович, у народу познат као Облачић Рајко или Рајко од Расине, а радо су га посећивали кнез Лазар и деспот Стефан Лазаревић… И остаће записано, да су сликари сликали тог 09.08.2015. године, да су песници истог дана говорили своју поезију, а сви присутни пунили и напунили батерије лепотом и слика и изговорене поезије. Цео догађај организовао је Центар за културу Брус на локацији Козника и ресторана Милошев конак у Будиловини. Зов историје је усхтео, а ружа ветрова је по 16 пут окупила песнике и сликаре на јединственој целодневној ликовно-поетској манифестацији *КОЗНИКУ У ПОХОДЕ 2015*. Ове године на манифестацији су се својом поезијом у два круга представили Песници из Крушевца, Бруса и Прокупља. Програм у Милошевом Конаку осмислио је и водио Љубиша Бата Ђидић песник из Крушевца, а манифестицију је отворила директорка Центра за културу Брус Смиљана Алексић.

,,Јухорско око“. Поводом обележавања јубилеја, 20 година рада културолошког пројекта ,,Јухорско око“ удружење за културу и уметност ,,Логос“ из Својнова, организовало је 09.08.2015 год у црквеном дому Св. Петке у Својинову књижевну и ликовну колонију. Поред Удружења песника Србије ,,Поезија СРБ“ из Крушевца у чијем су саставу били песници Саша Милетић, Мирко Стојадиновић и Милош Ристић такође су гостовали песници из Параћина, Крагујевца, Вараварина, Трстеника… У предивном амбијенту и великој посећености говорили су и књижевници др. Предраг Јашовић, Ђорђе Петковић, Голуб Јашовић, Радошин Зајић, Вељко Стамболија као и многи други. Гост колоније био је и познати карикатуриста и афористичар Горан Ћеличанин. Информацију припремио Саша Милетић.

*КАКО СЕ ПИШУ УСНУЛЕ ПЕСМЕ*  – Борисав Бора Благојевић. У заједничкој организацији Културног центра Крушевац и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, 20.08.2015. године у Дечјем центру у Пионирском парку у 20:00 часова одржана је промоција књиге *КАКО СЕ ПИШУ УСНУЛЕ ПЕСМЕ* Борисава Боре Благојевића, песника из Ћуприје. О поезији Боре Благојевића говорили су Љубодраг и Вељко Стамболија. Поред аутора Боре Благојевића, на промоцији су учествовали и песници: Драгиша Павловић Расински, Драган Матејић, Милка Ижогин, Матилда Јанковић, Слободан Јовановић Стубички, Светлана Ђурђевић, Мића Живановић, Љубодраг Обрадовић, Саша Милетић, Мирко Стојадиновић, Милош Ристић, Дејан Ристић,Владимир Ристић, Стефан Кнежевић, Градимир Карајовић, Живојин Манојловић, Јована Марковић, Даница Рајковић, Сандра Миладиновић, Драган Тодосијевић и Живота Трифуновић. За музички тренутак побринули су се: Мирослав Мића Живановић, Ненад Голубовић, Сандра Миладиновић и Слободан Јовановић Стубички. У реализацији програма учествовали су радници КЦК Марко Вишњић и Слободан Лазаревић, а програму је присуствовао и Драгојло Јовић, руководилац РЈ Биоскоп у Културном центру Крушевац.

Поводом Преображења Господњег 19 августа 2015. године у порти цркве Свети Никола у Великој Врбници, чланови КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и М. Врбнице, извели су пригодан културно уметнички програм. У програму су наступиле све секције овог КУД-а . Најбројнија и најефектнија је била фолклорна секција, која је добила највише аплауза бројне публике. Запажен наступ је имала и музичка секција, а своју поезију су говорили песници Љубодраг Обрадовић и Драган Тодосијевић, чланови литерарне секције овог КУД-а и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу.

У порти Цркве Свети Никола у Великој Врбници КУД *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице је 28.08.2015. поводом Велике Госпојине извео богат културно-уметнички програм у коме су наступиле секције: фолклорна, музичка и литерална. Бројна публика је аплаузима наградила учеснике програма, а највише аплауза добила је фолклорна секција која је извела богат репертоар у коме су наступили сви чланови ове секције, од најмлађих пионира, преко омаладинаца, па све до сениора. Своју поезију говорили су песници Љубодраг Обрадовић и Драган Тодосијевић, чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу.

*МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2015*. Осму годину заредом, на Западној Морави у селу Бела Вода, 05.09.2015-те године, одржана је јединствена песничко-културна манифестација *МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК* чији је идејни творац др Велибор Лазаревић, а коју заједнички организују: Вукова задужбина, КУД Ратко Јовановић и МЗ Бела Вода, Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, Друштво српско-руског пријатељства ПРВОСЛАВЉЕ из Крушевца и Културни центар Крушевац. Програм је ове године реализован у три простора: у Музеју клесарства, односно Дому културе, где је Др Велибор Лазаревић говорио о извору писмености у Белој Води – такозваном *камену мудрости*, на Великој Беловодској чесми и на Скели на Западној Морави у Белој Води.  На манифестацији су учествовали песници и музичари из: Инђије, Крушевца, Трстеника, Ћићевца, Беле Воде, Љубаве, Треботина, Макрешана… Домаћин ове поетско-музичке колиније био је Љубодраг Обрадовић, а КАМЕН БЕЛУТАК, као знак домаћина за наредну 2016. годину предао је Милошу Милошевићу Шики из Трстеника. Учеснике ове манифестације поздравили су Игњат Видаковић – председник МЗ Бела Вода и др Велибор Лазаревић идејни оснивач  манифестације, који је као трајну успомену овогодишњем домаћину уручио повељу *МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК*. Програм су водили и осмислили Братислав Спасојевић и Љубодраг Обрадовић, а музиком су га обојили гуслар Бранко Ћировић Ћиро из Ћићевца, хармоникаш и вокални солиста Вуле Рамановац из Крушевца и Александар Милановић на кларинету уз ритам који је давао Иван Јовановић на бубњу. Професор књижевности Мирољуб Несторовић је говорио песму НОЋ ПРЕД ПОЛАЗАК Танасија Младеновића, а Ивко Михајловић се потрудио да ово поетско-музичко вече има излет и у његове афоризме. На Беловодској великој чесми стихове су говорили песници: Јована Марковић из Љубаве, Дарко Главаш из Инђије, Мирко Стојадиновић из Макрешана, Боривоје Видојковић из Ћићевца, Томислав Симић из Крушевца и Милош Милошевић Шика из Трстеника. На Беловодској скели поред поменутих песника своју поезију су говорили и: Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић,  Живојин Манојловић, Вељко Стамболија, Живомир Миленковић  и Миломир Мића Терзић из Крушевца, Бранко Ћировић Ћиро из Ћићевца, Братислав Спасојевић из Коњуха, Драган Тодосијевић из Треботина и Стојан Илић Цане из Трстеника.

РОЂЕНДАН УДРУЖЕЊА ПоезијаСРБ. У прекрасном амбијенту ресторана *АС* Хемопродукта Крушевац 17.09.2015. године, захваљујући предусетљивости власника Бранислава Кљајића, промовисано је издаваштво Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ у 2015 години и прослављен трећи роћендан овог удружења са седиштем у Крушевцу. Гости су били песници из Лесковца, Ћуприје, Ћићевца, Крушевца, Љубаве, Коњуха, Кобиља и Треботина, као и пријатељи Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ: Владимир Тасић – председник СПС Крушевац, Синиша Максимовић – народни посланик и Јелена Ђорђевић – ПиАр КЦК из Крушевца, Бранислав Кљајић – власник Хемопродукта Крушевац са супругом,  Гвозден Ђолић – помоћник директора Вино Жупе из Александровца; др Велибор Лазаревић – председник Вукове задужбине из Беле Воде, Игњат Видаковић – председник МЗ Бела Вода; Ратко Тодосијевић и Мира Ковачевић – сликари из Крушевца и Ивко Михајловић – председник Чарапанског афористичког клуба из Крушевца.
У пригодном поетско-музичком програму су своје стихове говорили песници: Зоран Јовановић и Соња Ђорђевић из Лесковца, Милка Ижогин, Борисав Благојевић, Слободан Јовановић Стубички и Слободан Станковић из Ћуприје, Бора Видојковић и Бранко Ћировић Ћиро из Ћићевца, Љубиша Бата Ђидић, Вељко Стамболија, Милош Ристић и Живорад Манојловић из Крушевца, Братислав Спасојевић из Коњуха и песници чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ: Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић, Мића Живановић, Драган Тодосијевић, Јована Марковић, Сандра Миладиновић, Даница Рајковић, Саша Милетић, Живота Трифуновић, Мирко Стојадиновић, Живомир Миленковић и Градимир Карајовић. Да музика буде у функцији добре забаве побринули су се: Мића Живановић, Ненад Голубовић, Сандра Миладиновић, Слободан Јовановић Стубички, Владислав Кованџић и група БЛУЗЕРИ оф ТРЕБОТИН!

ВЕЧЕ СА ЂУРЂОМ. У Клубу КЦК у Крушевцу 25.09.2015. године одржано је поетско-музичко ВЕЧЕ СА ЂУРЂОМ. Иницијативу за ово изузетно квалитетно вече дао је директор КЦК мр Мирослав Смиљковић, а реализацију је подржало и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, чији је Светлана Ђурђевић Ђурђа оснивач и заменик председника. Поред Ђурђе у програму су наступили њене пријатељице и пријатељи: Горана Младеновић, Весна Видојевић, Дана Миладиновић, Јелена Ђорђевић и Љубодраг Обрадовић. Стихове Светлане Ђурђевић је говорила Ива Стојановић, музиком је вече обојила група ТРЕЋА СМЕНА, а програм је водила Рајна Алексић Маринковић.

Промоција књиге Слободана Цитковића *БОСУТ СРЕМОМ ТЕЧЕ*. У Народној библиотеци *Симеон Пишчевић* у Шиду 25.09. 2015.године одржана је промоција књиге Слободана Цитковића *БОСУТ СРЕМОМ ТЕЧЕ* коју је објавило Удружење песника Србије *ПоезијаСРБ* са седиштем у Крушевцу. О књизи су говорили: Душан Лукић – професор српског језика и књижевности и Дарко Колар – председник  КК *ШИД* из Шида. Више детаља о промоцији у наставку…

ПЕСНИЧКИ МАРАТОН КЦК 2015. У оквиру Сајма књига и издаваштава Расинског округа одржаће се 07.10.2015. године у Клубу КЦК у Крушевцу у 19:00 часова и Велики ПЕСНИЧКИ МАРАТОН КЦК 2015, у заједничкој организацији Културног центра Крушевац и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Обезбедили смо дипломе и пригодне награде за најбољу поезију, односно песнике који су је написали. Позивамо Вас да својом поезијом допринесете да се сјај културе надалеко види.

Дан ослобођења у II светском рату у Ћићевцу. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу активно се укључило у обележавање дана ослобођења у II светском рату. Своју поезију у Ћићевцу 13.10.2015. године поводом ослобођења Ћићевца у II светском рату говорили су песници: Мића Живановић, Љубодраг Обрадовић и Бора Видојковић. Организацију целокупног програма на својим плећима изнео је општински одбор СПС-а из Ћићевца на челу са Драгишом Ивановићем – председником Општинског одбора СПС-а Ћићевац. На свечаној седници Општинског одбора СПС-а Ћићевац присуствовали су и бројни гости из СПС-а Расинског округа и локалних партија из Ћићевца.

На 60.-том Међународном београдском сајму књига ове године учествовало је и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Овогодишњу продукцију књига изложили смо на штанду Народне библиотеке Крушевац, односно на заједничком штанду  Заједнице матичних библиотека Србије. Бројним посетиоцима  сајма представљена су следећа издања ПоезијеСРБ:

·     ПоезијаСРБ број 3. – Часопис за поезију ;
·     Књига ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ – Одабране песме и прикази;
·     ПИЈЕМО ЖИВОТ И ЈА – Зборник боемске поезије ;
·     КЊИГА О ЈОВУ – АЛХЕМИЧАРУ ЖИВОТА – роман Драгице Здравић из Крушевца;
·     КАД СУ СВЕЦИ ПО ЗЕМЉИ ХОДИЛИ – Књига духовне поезије Мирка Стојадиновића из Макрешана код Крушевца;
·     СВЕ ПЕСМЕ СРЦА МОГ – Књига поезије Милована Петровића из Шведске;
·     ТРАЖИМ ТЕ – Књига поезије Драгана Дувњака из Београда;
·     ОЖИЉАК НА ЛЕВОЈ РУЦИ – Књига Поезије Данице Рајковић из Крушевца;
·     МАШТАЊА И СТВАРНОСТИ ТРЕЋЕГ ДОБА – Књига поезије Веселинке Игић-Филагић из Шида;
·     БОСУТ СРЕМОМ ТЕЧЕ – Књига поезије Слободана Цвитковића из Шида;
·     МОЈА ЛИВАДА ЖИВОТ МОЈ – Књига поезије Јелене Петронијевић из Јабланице код Крушевца;
·     У СЕНЦИ ВАРОШКИХ КАПИЈА – Српско-Енглеско издање поезије Латинке Ђорђевић из Крушевца, односно Цириха;
·     ШАПУЋЕ ЉУБАВ – Књига поезије Латинке Ђорђевић из Крушевца, односно Цириха.

НА КАФИ СА… Љубодраг Обрадовић је учествовао у снимању тв емисије крушевачке Телевизије Јефимија НА КАФИ СА… Кафу је попио са Весном Вујичић и уз кафу проћаскао са њом о својој поезији, о Удружењу песника Србије – ПоезијаСРБ и о поезији уопште. Погледајте фотографије са снимања поменуте емисије, а саму емисију НА КАФИ СА… можете погледати у недељу 08.11.2015. године у 21:00 на ТВ Јефимији из Крушевца, као и на ЅоуТубе каналу Весне Вујичић.

Геронтолошки центар Крушевац. Чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, песници: Латинка Ђорђевић из Цириха – Швајцарска, Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић и Даница Рајковић из Крушевца су казивањем своје поезије и ове године подржали Културни центар Крушевац и установу Герантолошки центар Крушевац у реалазицији пригодног програма поводом Дана старих. Песникиња Латинка Ђорђевић је после програма најстаријим и најмлађим посетиоцима поклонила своје књиге.  У програму, који је изведен поводом обележавања Међународног дана старих у месецу октобру, учествовале су школе и секције Културног центра Крушевац, које традиционално са својим сарадницима обилазе установу Геронтолошки центар Крушевац. Тако је и 05.11.2015. године у сарадњи са Црвеним Крстом из Крушевца, Основном школом Јован Поповић из Крушевца и Удружењем песника Србије – ПоезијаСрб са седиштем у Крушевцу изведен пригодан културно-уметнички програм и старима уручени пригодни поклони. Програм је осмислила уредница КЦК Слађана Обрадовић.

Промоција нових издања у Крушевачком позоришту. Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу представило је 19.11.2015. године у Крушевачком позоришту у 18:00 часова своја најновија издања: ДАРУЈЕМ САМО ТЕБИ – Милована Петровића из Шведске, НАЈТИШЕ ПОСВЕТЕ – Лепе Симић из Швајцарске, као и књиге крушевачких песника: *ДАН ПОСЛЕ* – Мирослава Миће Живановића и НА КРИЛИМА МАШТЕ – Јоване Марковић. У промоцији су учествовали чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ и њихови гости. Модератори програма били су Душка Ерић и Љубодраг Обрадовић. О књизи Милована Петровића говорио је Љубодраг Обрадовић, а његову поезију је читао Саша Милетић, док је о књизи Лепе Симић говорио Милош Ристаћ, а Лепину поезију говорила је Душка Ерић. Своје књиге НА КРИЛИМА МАШТЕ и ДАН ПОСЛЕ представили су сами аутори Јована Марковић и Мирослав Живановић. У другом делу поетске вечери своју поезију и афоризме су говорили: Драгиша Павловић Расински, Драган Матејић, Саша Милетић, Бата Костадинов, Дејан Ристић, Градимир Карајовић, Живота Трифуновић, Живојин Манојловић, Милош Ристић, Саша Збиљић, Даница Рајковић, Мирко Стојадиновић, Драгојло Јовић, Душка Ерић и Љубодраг Обрадовић.

Манифестација “Песници Драинцу у походе” одржана је и ове године по пети, јубиларни пут, у Трбуњу у родној кући Радета Драинца. Како је мали јубилеј у питању, Удружење песника Србије је, овога пута, у сарадњи са Културним центром Драинац и Народном библиотеком Рака Драинац 12. новембра 2015. године организовало два програма. Први програм је био у 17:00 часова у Драинчевој родној кући у Трбуњу, а други у 19:00 часова у холу Културног центра Драинац. У оба програма промовисана је књига “Загонетка Драинац” коју је ПоезијаСРБ објавила Драинцу у част уз помоћ града Крушевца који је издвојио финансијска средства за њено штампање. Учествовали су: др. Велибор Лазаревић, Љубодраг Обрадовић, Мића Живановић, Драгојло Јовић, Саша Милетић, Вељко Стамболија, Милош Ристић, Ратко Тодосијевић, Владимир Митровић, Топлица Ђоковић, Дејан Велимировић и Витомир Јовановић Џогурда…

*ДАРУЈЕМ САМО ТЕБИ* – Милован Петровић. У Крушевачком позоришту, 16.12.2015. године у 18:00 часова, одржана је промоција друге књиге поезије (треће књиге укупно, јер је прва књига била роман) *ДАРУЈЕМ САМО ТЕБИ* Милована Петровића који тренутно живи и ради у Шведској. Била је то мултимедијална промоција на којој се аутор обратио публици путем видео снимка. Издавач књиге је Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, па су на промоцији значајно место заузели чланови овог удружења који су у првом делу говорили Милованову поезију из књиге *ДАРУЈЕМ САМО ТЕБИ*, а у другом своју поезију. О књизи су говорили Љубодраг Обрадовић и Вељко Стамболија. На промоцији Милованове песме читали су: Даница Гвозденовић, Саша Милетић, Љубодраг Обрадовић, Драган Тодосијевић, Сандра Миладиновић, Светлана Ђурђевић, Дејан Ристић, Мића Живановић, Мирко Стојадиновић, Радован Стевановић,  Дејан Петровић Кенац, Душка Ерић. Своју поезију говорили су: Градимир Карајовић, Даница Рајковић, Дејан Петровић Кенац, Срђан Кнежевић, Милош Ристић и други.

Промоција књиге „На крилима маште“, најмлађе крушевачке песникиње Јоване Марковић. У Клубу крушевачког Културног центра, 17.12.2015. године одржана је промоција књиге „На крилима маште“, најмлађе крушевачке песникиње Јоване Марковић у издању Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ. У свет маште мале Јоване, “завирила“ је бројна публика, а њен лични позив био је довољан разлог да се међу посетиоцима нађе и градоначелник Крушевца Драги Несторовић. Да је Крушевац град бројних талената из многих области, доказала је својом, већ другом књигом – Јована Марковић, ученица 6. разреда ОШ „Брана Павловић“ из Коњуха. Жељу за писањем, креативност и маштовитост испољила је још у нижим разредима, а прва књига „Док маштам и сањам“, нашла се пред читаоцима прошле године. Осим што је веома плодоносна у писању, ова млада Крушевљанка бриљира и у свим другим предметима. Инспирацију за своје писање види у различитим темама: љубави, пријатељству, породици, природи, отаџбини, школи… А Љубава из које потиче и у којој живи заузима највеће место у њеном срцу.

Наравно, радили смо ми и више. Посебно је радио КК *ШИД* из Шида чији ће писани извештај о раду бити саставни део овог извештаја. И на крају пословну 2015.-ту годину завршили смо са 14.746,17 динара вишка прихода, који ће се у 2016.-тој години искористити за редовно пословање.

Лепо је сећати се младости, љубави, прошлости… 23.02.2016. године у 18:00 сати у Крушевачком позоришту присетили смо се времена која су нас некад чинила срећним. Присетили смо се младости, љубави, среће и били смо опет млади, заљубљени, срећни. Присетили смо се кроз поезију, јер је тако налакше и најлепше одлутати у прошлост, одлутати у лепоту. Зато, будите радознали и прочитајте неке од таквих песама аутора који су говорили своју поезију…

А наставку прочитајте неке од песама које ће се у програму казивати…


Славољуб Јовановић

КАД МЕ НЕМА, ТАД МЕ ИМА

И ако се моје име никад гласно не спомене,
и ако се никад нико за мој живот не распита,
кад ме својим тврдим ђоном збришу и људи и време,
и тада ће једна песма са уздахом да се чита.

Кад у некој песми спазиш повређено једно срце,
са временом што нестаје, као чисте сузе траг,
кад у своме руменилу догорева младо сунце,
сетићеш се да ти неко у животу беше драг.

Из младости прекинуте, кроз срце ми искри жеља,
да се вратим својој сузи, да отиднем у крај родни,
у насељу мртвих душа, место руку родитеља,
да загрлим и пољубим онај хладан камен гробни.

Кад се лицу осмех врати, после суза проливених,
док са срца мирно скидам онај тешки камен сиви,
много пута питао сам: О Господе, да л би мени,
да ли би ми исто тако драги били, да су живи?

На листићу свога века живот пише чудну причу.
За све душе безимене историја јастук спрема.
Па, нека ти из живота само добра дела ничу,
заблистаћеш на камену, јер те има кад те нема.

У свечаном оном часу, кад зазвони за опело,
и онај ће, што ме мрзи, кад за ову новост чује,
опростити што постојах и што имах срце цело,
и онај ће, што ме мрзи, хтети да ме испоштује.

© Славољуб Јовановић


Мирослав Мића Живановић

ЕЈ, КАКО ЈЕ ОНО БИЛО

Еј како је оно било
Кад смо као гладни вуци
Кидисали чим би стигли
На саборе и игранке
Гледали нас девојчурци
Оморике брезе танке
На уснама месечина
У очима део неба
А ми бесни само снага
Ништа не знаш ништа немаш
А ништа ти и не треба

Еј како је оно било
Она снага она ватра
Где заноћиш ту осванеш
Залуд страже родитељске
Сви чувају ал не вреди
Од погледа тело дрхти
Без додира и без речи
Чини ти се небо гори
Крв пенуша бију била
Па ко може да те спречи
Да избави из лудила
Како на пут да ти стану
Кад ти путем и не идеш
Него летиш имаш крила

Еј како је оно било
Кад смо као гладни вуци
што кидишу на торове
кидисали чим би стигли
За те муње муње и громове
Ал онако
Све бих дао што сам стеко
Проћердао у бесцење
Нека опет ништа незнам
Нека опет ништа немам
Само жељу ал онако
Само снагу ал онако

© Мирослав Мића Живановић


Светлана Ђурђевић

ПОСЛЕДЊА ПЕСМА

Миришу ноћи по увелом лишћу.
Осећам, умрећу ноћи једне, модре, јесење,
уморне од вина и суза реских, непроливених.

Умрећу једне ноћи тихе, бесплодне,
када јалов сан у недоходе црне води,
када те требам, крвавим срцем вапијем
за твојим додиром, твојом лелујавом сеном,
а тебе нема.

О ноћи, крвава, пуста, недодирљива
јесења ноћи!
Желим да те осећам крај себе
у тренутку овом немом, неодлучном,
када се тло пода мном у ништавило мрви.

Само ноћас, у часу овом блудном
и разголићеном – требам те!
Чуј вапај душе неоскрнављене
и упрљај је варљивим смислом.
О, само ноћас, последњи пут,
буди крај мене!

Пијана сам од вина набујалих
осећања у овој ноћи без дна.
Стропот боли у душевне кризе
све је јачи и јачи и зов: помози ми!
Помози ми да у овом бескрајном мртвилу
коначно нађем себе!

Да поверујем, да сам и ја неодвојиви,
недељиви део свемира.
Али тебе нема. Никада те и није било
када сам уснама црним од неиспуњења
дозивала вечност да се усели у мене.
И зато је ово последња песма

коју посвећујем теби.

© Светлана Ђурђевић


Љубодраг Обрадовић

НОСТАЛГИЈА

Цвета полуга маште,
ко бресква у марту крај пута.
Сви ми, носили смо некад ташне,
сад носимо носталгију уместо капута.

Бележили смо тада чудне речи,
гледали вртлог и били срећни.
Страх та сећања хоће сад да спречи,
сад разум жели од пропасти да нас чува.

Мислили смо можда глупо,
били разочарани, тешио нас алкохол…
И продали смо све идеале,
остао нам само бол.

Сад све то и није важно,
године у раду израдише нас.
Сад кад је у џепу лова,
срце не куца тако снажно,
појела маца свог кулова!

И цвета полуга маште,
ко бресква у марту крај пута,
цвета у очима свих нас нада!
Мада смо у аутобусу,
мада очи склапа иронија љута:
све што високо лети,
на крају ниско пада!

© Љубодраг Обрадовић

 

Овај чланак прочитало је 134. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/susreti-pesnika/godisnja-skupstina-udruzenja-pesnika-srbije-poezijasrb-za-2015/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.