Моравски цароставник 2018

Беловодска скела

Беловодска чесма

И ове 2018. године, по једанаести пут заредом, на Западној Морави у селу Бела Вода, 23. септембра одржана је јединствена песничко-музичка културна манифестација „МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК“ чији је идејни творац др Велибор Лазаревић, а коју заједнички организују: Вукова задужбина, КУД Ратко Јовановић и МЗ Бела Вода, Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу, Друштво српско-руског пријатељства ПРВОСЛАВЉЕ из Крушевца и Културни центар Крушевац.

Програм је ове године реализован на три простора: у Музеју клесарства у Белој Води, на Великој Беловодској чесми и на обали Западне Морави у Белој Води. Наравно, четврто место, у кафићу „ТИРОЛ“ било је најтоплије, па је ту било милина дружити се са песницима, музичарима и гостима овогодишње манифестације „Моравски цароставник“.

Домаћин ове изузетне манифестације је била је Јована Марковић – члкан Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, која је камен моравски белутак, као симбол манифестације предала следећем домаћину Ратку Тодосијевићу Баћи – сликару и песнику, такође члану Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу.

Своју поезију на Беловодској чесми говорили су: др Предраг Јашовић из Параћина, Драгојло Јовић из Крушевца, Боривоје Видојковић из Ћићевца, Милош Милошевић Шика из Трстеника, Дејан Петровић Кенац из Вучака и Божидар Новокмет из Љубиња, односно Беле Воде.  Исти песници говорили су своју поезију и на обали Западне Мораве и у кафани „Плави девет“, а придружили су им се: Јована Марковић,Томислав Симић, Љубодраг Обрадовић, Ратко Тодосијевић Баћо, Светлана Ђурђевић, Саша Милетић и Снежана Петровић из Крушевца и Слободанка Боба Радић.

Програм који су осмислили др. Велибор Лазаревић и Љубодраг Обрадовић, а водили су га Томислав Симић на Беловодској чесми и Светлана Ђурђевић на скели.

Важна напомена: Ове године проглашени су и победници Конкурса за поезију и уметничку фотографију *МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2017*. У категорији поезија победник је Ратко Тодосијевић Баћо из Крушевца, други је био Ж. Поповић Поп, а треће место освојили су равноправно: Иван Гаћина и Мирјана Стевовић. У катергорији уметничка фотографија победила је Олга Манчић Лодика, а друге награде нису додељене.

 

Овај чланак прочитало је 12. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/susreti-pesnika/moravski-carostavnik-2018/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.