У ПЛОЧНИКУ РОДОЉУБЉЕ ЖИВИ

У Плочнику под липом, 18.10.2019. године, испред споменика палим борцима у минулим ратовима почев од 1912. године, одржан је помен у част гардисте Синише Стојановића. Помену су присуствовали бројни мештани села Плочника, и представници политичког и културног живота Србије, који су положили цвеће и одали почаст Синиши Стојановићу. На помену су говорили: Златан Кркић – председник општине Ћићевац и Боривоје Видојковић – председник ОО Социјалистичке партије Србије у Ћићевцу. У уметничком делу програма своје стихове су говорили Љубодраг Обрадовић, Мића Живановић, Бора Благојевић, Сабах Ал Зубеиди и Бранко Ћировић, а део из романа Боре Видојковића Де си бре Станимире, казивао је глумац Милија Вуковић.

Ево, како се присутнима обратио Боривоје Бора Видојковић – председник ОО Социјалистичке партије Србије у Ћићевцу.

Поштовани родитељи храброг гардисте Синише Стојановића, часни оци, сви присутни, данас смо овде да одамо почаст и сетимо се нашег Синише!

Са својих непуних 19 година, Синиша је оставио неизбрисив траг у нашим срцима и мислима. Памтимо га као неустрашивог храброг, изнад свега поштеног момка који се није плашио никвих изазова. Гарда тражи и регрутује само најбоље, А Синиша је био најбољи. Као командир одељења кренуо је храбро у нов изазов. Одбрана православља и српства за њега је била светиња и није рамишљао о себи већ је кренуо путем својих предака. Храбро се, са својим друговима, ухватио у коштац са огромном светском силом која је са собом носила неправду и зло. Злочиначко снајперско око га је само за делић секунде ухватило неспремног и у тренутку је та безбожна рука прекинула један млади, тек започет и раздраган живот пред којим је била светла будућност.

Данас би Синиша био зрео човек и имао своју породицу. Није му се дало. Сада се његова душа радује и гледа нас са неба оним његовим светлим, радозналим и храбрим очима, а ми му у једном даху поручујемо да га нисмо заборавили! Кажемо му једно велико хвала и да ће увек живети у нашим срцима, сећањима и мислима. Прави глумци и песници су увек били уз храбре, поштене и неустрашиве људе и увек уз оне који су храбро дали свој млади живот за слободу и правду.

Зато су данас овде да Синиши на свој уметнички начин одају почаст и своју захвалност. Песници Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца, песници КК Душан Матић из Ћуприје, Удружење песника српско-ирачког пријатељства „Месопотамија“ из Београда и наш прослављени земљак ,пријатељ и друг, један од најбољих српских глумаца, јединствен Милија Вуковић.

 

Овај чланак прочитало је 14. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/susreti-pesnika/u-plocniku-rodoljublje-zivi/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.