У ПЛОЧНИКУ РОДОЉУБЉЕ ЖИВИ 18.10.2021.

У Плочнику под липом, 18.10.2021. године, испред споменика палим борцима у минулим ратовима почев од 1912. године, одржан је помен у част гардисте Синише Стојановића. Помену су присуствовали бројни мештани села Плочника, и представници политичког и културног живота Србије, који су положили цвеће и одали почаст Синиши Стојановићу. На помену су говорили: Мирјана Кркић – председник општине Ћићевац и Боривоје Видојковић – одборник општине и председник ОО Социјалистичке партије Србије у Ћићевцу и Синиша Јевтић, херој са Кошара . У уметничком делу програма своје стихове су говорили су песници чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу: Јасмина Димитријевић, Мирко Стојадиновић, Бора Видојковић, Бранко Ћировић и Градимир Карајовић, као и песник из Трстеника Милош Милошевић Шика. Део из романа Боре Видојковића „Де си бре Станимире“, казивао је Милош Ивановић.

У наставку овог текста прочитајте говор  Боривоја Боре Видојковића…

Говор Боривоја Боре Видојковића

Поштовани родитељу храброг гардисте Синише, часни оци, представници наше храбре војске, председнице општине Ћићевац, председниче скупштине, Синишини другови, фамилијо и рођаци, представници медија, сви присутни,
 
Данас смо овде да одамо почаст нашем храбром Синиши.
 
Са својих непуних 19 година, Синиша је оставио трајан и неизбрисив траг у нашим срцима и мислима. Памтимо га као неустрашивог храброг, изнад свега поштеног момка који се није плашио никаквих изазова. За то је и био гардиста, јер тамо иду најбољи. Одбрана православља и српства за њега је била светиња и није размишљао о себи, нити је жалио себе, већ је кренуо јединим исправним путем, путем својих одважних предака.  Храбро се, са својим друговима, ухватио у коштац са огромним светским силама које су са собом носиле неправду, уништење и зло. Деветнаест Нато земаља је немилосрдно ударило на једну малу, али храбру и непокорену земљу, њену младост, њене фабрике, путеве, болнице, старачке домове, па чак и на децу која су свуда у свету заштићена .
 
Бранио је сваку стопу своје земље, своје православље и свој народ ма где се налазио, не питајући за цену. Злочиначко снајперско око га је само за делић секунде ухватило неспремног и у тренутку је та безбожна рука прекинула један млади, тек започет и раздраган живот пред   којим је била светла будућност. Киша која је тада падала данима и сузе које су текле слиле су се у једно.
 
Сада се његова душа радује и гледа нас са неба оним његовим светлим, радозналим и храбрим очима мотри на своје село, своју њиву, појату, авлију и плот, на своју кућу коју његов отац Сима уређује, мајсторише и чачка нешто по цео дан, као да је Синиша ту, а он нас одозго све гледа и прати. Ми му у једном даху поручујемо да га нисмо заборавили.
 
Нека овај трг, овај простор, овај кутак, буде састајалиште свих, не само из Плочника, а посебно младих, нека сви застану овде. Ту нека се млади момци и девојке прошетају, нека се држе за руке, нека праве игранке и седељке, нека се понекад и пољубе и нека се сете младог храброг Синише. Јер они којих се сећамо нису умрли! Док постоји сећање на Синишу он је жив, са нама је и увек ће живети у нашим срцима и нашим мислима.

Кажемо му једно велико хвала! Нека му је вечна слава!.

 

Прави људи и песници су увек били уз храбре, поштене и неустрашиве људе, а посебно уз оне који су храбро дали свој млади живот за слободу и правду. Пуно је песника из целе Србије који су желели да данас 18.10.2021. године буду овде и на свој начин Синиши одају почаст кроз своје стихове, приче и сећања. Данас је мало њих имало ту част… То су чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца: Јасмина Димитријевић, Мирко Стојадиновић, Градимир Града Карајовић, Боривоје Бора Видојковић и Бранко Ћировић Ћира из Ћићевца, као и Милош Милошевић Шика из Трстеника и Синиша Јевтић – херој са Кошара чије је обраћање пропраћено аплаузом… Посебне емоције је изазвао Милош Ивановић говорећи део из књиге Боривоја Боре Видојковића, како је Синишин деда Станимир доживео и доживљава губитак и погибију свог унука. Наравно, посебне емоције је изазвао и говор Мирјане Кркић – председнице општине Ћићевац…

Због познате ситуације, пошто су многи песници имали жељу, а и друге врсте уметника су желели да да свој допринос и одуже се Синиши, свако на свој начин, а овога пута то нису могли, биће друге прилике, хвала им !

 

Боривоје Бора Видојковић

 

Овај чланак прочитало је 25. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/susreti-pesnika/u-plocniku-rodoljublje-zivi-18-10-2021/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.