Други пишу – Ж. Миленковић – ПОЕЗИЈА  И  МУЗИКА ПРЕПЛАВИЛИ  МОРАВУ – Моравски Цароставник 2022.

Септембар 26, 2022.

Напомена: Видео целе манифестације снимио је и поставио Славиша Паунковић на YouTube каналу Културна дешавања Крушевац (Kulturna desavanja Kruševac). Link: https://www.youtube.com/watch?v=tx3KJnNAh70 и ту је цео видео. Љубодраг Обрадовић је поставио део Славишиног снимка који се односи на поетски и музички део код Беловодске чесме и Беловодске скеле.

Моравски цароставник одржан по 14. пут у Белој Води, на Западној Морави

ПОЕЗИЈА  И  МУЗИКА ПРЕПЛАВИЛИ  МОРАВУ

У Белој Води, по 14. пут, одржана је јединствена песничко – музичка манифестација у Србији „Моравски цароставник“, чији је идејни творац и организатор др Велибор Лазаревић


Др Велибор Лазаревић, идејни творац и организатор манифестације

Програм су осмислили и организовали: Вукова задужбина и МЗ Бела Вода и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Манифестација је реализована на два простора: на Великој Беловодској чесми и на скели усред Западне Морави у бајковитом амбијенту између Специјалног резервата Осредак и Беле Воде, у бајковитом  амбијенту који траје од заранака до сумрака.

Програм је започео на Беловодској чесми где су водитељи програма били Светлана Ђурђевић Ђурђа и др Велибор Лазаревић. На чесми су венчићем од цвећа закитили 6 лула (које је исплела Весна Ракић из Беле Воде) и изговорили своје стихове о води: Живорад Милетић из Ћуприје, Оливера Цветић из Трстеника, Миљко Шљивић из Глободера и Градимур Карајовић из Крушевца. На крају програма на Беловодској чесми, домаћин ове изузетне манифестације Томислав Димитријевић Томако из Трстеника, после своје беседе о води, је предао камен – моравски белутак, као симбол манифестације, следећем домаћину  Живораду Милетићу из Ћуприје и заједно са њим испио чашу црног вина.


Централни програм манифестације, који је водила Светлана Ђурђевић Ђурђа, одржан је на Беловодској скели. На скели су своје стихове говорили горе именовани песници, као и Верољуб Вукашиновић из Трстеника, Звездана Милосављевић из Ћуприје, Сава Миодраг Радивојевић  из Врњачке Бање, Милош Милошевић Шика из Грабовца и Славољуб Ристић Риле из Медвеђе.

Одломак из “Српске драме” Синише Ковачевића говорио је драмски уметник Душан Јовић Ћуле из Трстеника, најбољи глумац међу аматерима на Балкану за ову годину, а своје афоризме је казивао Братислав Спасојевић из Коњуха. За музички ужитак био је задужен хармоникаш и певач Мирослав Стаменковић Линда, победник Прве хармонике Југославије из 1976, са својим оркестром из Појата.


По устаљеној традицији, низ најопеванију српску реку пуштена су три венчића, као симболи љубави, вере и наде.

Ж. Миленковић

 

Овај чланак прочитало је 6. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/moravski-carostavnik/drugi-pisu-z-milenkovic-poezija-i-muzika-preplavili-moravu-moravski-carostavnik-2022/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.