МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2023. – Манифестација ПоезијаСРБ

МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2023.

Петнаести, јубиларни „Моравски цароставник 2023.“ је започео 8.10.2023. године пријемом гостију и учесника у свечаној сали Народног музеја у Белој Води, који је посвећен камену и клесарству. Уводну реч о музеју изговорио је Велибор Лазаревић, један од организатора манифестације. Затим су песници сишли до Беловодске чесме, где су 6 песника из 6 различитих градова Србије изговорили своје стихове о води и закитили сваку од 6 лула цвећем, као знак жеље да вода насметано тече и никад не пресуши у вековима који долазе. Своју поезију изговорили су: Љиљана Тамбурић из Крушевца, Валентина Вања Дабић из Смедерева, Зорица Ђаковски из Ћуприје, Александра Мишић из Чачка, Драгиша Батоћанин из Трстеника, и Здравко Сретеновић из Багрдана. После кићења лула уз пригодну беседу Живорад Милетић, садашњи домаћин манифестације, је камен белутак предао Здравку Сретеновићу из Багрдана, будућем колачару. Програм код беловодске чесме водили су: Др Велибор Лазаревић и Љубодраг Обрадовић.

После тога отишло се на Западну Мораву, тј. Беловодску скелу где се реализовао програм под именом НА СВЕТИМ ВОДАМА МОРАВЕ. Програм је Водила Светлана Ђурђевић, заменик председника Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу.  Погледајте детаљни извештај.

МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2023.

 

Розета

Питао сам оца, мајку,
шта је мајко то Розета?
То је сине неко име,
из далеког белог света.
Розета је некад камен,
он не живи, не може да цвета.

Може сине, каже отац,
кад га људске руке брусе
и живот му нови дају
он заблиста, сине тада
у најлепшем своме сјају.

С Боговима он се спаја,
манастире многе краси
и крај пута и улица
ту је камен ма где да си.

Беловодски каменолом
изаткао ту Розету
то је сине камен цвет,
најлепши на целом свету.

Аутор
Милосав Ђукић Ђука

Поздравна реч на Беловодској Чесми

Драги пријатељи, колеге песници, браћо и сестре, Најпре желим да вам се захвалим на великој части коју сте ми прошле године овде на овом месту; у овом селу једном од најлепшем у србији указали када сте ми доделили овај камен белутак који је годину дана боравио у мом дому. И морам да вам кажем да ми је донео и велику срећу, добио сам многе награде и признања, стекао искрена пријатељства за цео живот, а највећу срећу и радост сам дочекао када сам оженио свог унука. Хвала професору Велибору Лазаревићу, Вуковој задужбини огранак Бела Вода, ПоезијиСРБ и Томаку који ми је прошле године предао ова камен белутак, камен среће који са великом радошћу предајем мом великом пријатељу Здравку Сретеновићу председнику Књижевног клуба Душан М. Дачић из Багрдана. Живели!

Живорад Милетић, књижевник

БЕСЕДА О ВОДИ

„У почетку створи Бог небо и земљу. И земља беше безоблична и празна, и тама беше над безданом, и Дух Божји лебде над водама. » Тако каже Свето Писмо, Библија. Прво што је Бог створио на земљи беше вода, та чудесна творевина чију тајну ни до дан данас нико није открио. Зову је жива вода јер има особине живог бића. Вода осећа, чује, вода лечи и освежава. И сам Бог је стварајући човека учинио тако да и човек већим делом буде створен од воде. Вода је та која нас још у мајчиној утроби у зачетку чува и храни, прва је која нас кад дођемо на свет дочека да нас окупа. Водом нас крсте, водом нам дом освештавају, светом водом се славски колач меси, вода нас држи у животу. Без ње ни нас било не би. Она је у сваком листу, цвету, влати траве, у летиру, птици, у сваком живом бићу, у свом стварству Божјем. Она је симбол рођења, прочишћења, уништења али и вечног живота.И као што је Бог у давној прошлости када је земљом завладало зло, неморал и грех пустио Потоп који су преживели само они који су остали чврсти у вери и на тај начин извршио ПРОЧИШЋЕЊЕ тако нам је и за будућност оставио завет и обећање да ће после коначне борбе добра и зла потећи ВОДА ЖИВОТА која симболизује ЖИВОТ ВЕЧНИ. Снага вода троши земљу и клеше камење и стење. Нема бране нити цара, краља, моћника који може воду зауставити. Вода себи увек пронађе пут. Ако говорим о себи једна вода, смарагдна и плава, једна река крај које сам растао, стасао, волео и патио, славио и жалио, коју сам у туђини сањао, жељовао за њом и са чежњом јој се враћао, једна река Морава, моја Морава, Велика Морава одредила је и мој пут. Своје токове и таласе улила је у мој крвоток и дамаре. Њени меандри вирови и врбаци одржали су моје корене, а данас чувају и моје изданке. Моја река, моја вода, моја хранилица, мој аманет, моја туга, заклетва и завет одредила је мој пут, мој живот, мој идентитет, моју судбину, а пут који следим је тај да једном кад дође време да пређем и ону реку на чију обалу једном сви одлазимо заувек, на ову обалу оставим часно име, чист образ и племенита дела.

Живорад Милетић, књижевник 8. октобар 2023 године Бела Вода

СЦЕНОСЛЕД ЗА МУЗИЧКО ПОЕТСКИ ПРОГРАМ
НА СВЕТИМ ВОДАМА МОРАВЕ
ПЕСМА:
Саксофон: Миливоје Илић из ПанчеваЂУРЂА: ПОШТОВАНИ ПЕСНИЦИ, ДРАГИ ГОСТИ, Добродошли на манифестацију МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК која се ове године одржава по 15 пут, добродошли у Белу Воду, добродошли на вечерашњи поетско музички програм НА СВЕТИМ ВОДАМА МОРАВЕ… Све ово се догађа у славу ВОДЕ НАСУШНЕ, а пре свега МОРАВЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ…На самом почетку овог програма, чули смо, саксофонисту Миливија Илића из Панчева, а сада ћемо чути кратко подсећање на историју манифестације.

МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК је запловио на свој пут узлета на културно небо Србије и у срца заљубљеника поезије, први пут 31.08.2008. године када је у Белој Води одржана ова јединствена књижевна колонија у  организацији КУД-а *Ратко Јовановић*, Месне заједнице и Вукове задужбине у Белој Води. Наредне 2009. године Културни центар Крушевац је у овој манифестацији препознао сав занос који из ње исијава и прикључио се као суорганизатор, а касније су се као суорганизатори прикључили и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и Друштво српско-руског пријатељства “ПРАВОСЛАВЉЕ” из Крушевца.

ЂУРЂА: Сада је право време да низ Мораву пустимо три венчића који означавају ВЕРУ, ЉУБАВ И НАДУ… Овај део протокола водиће идејни творац и оснивач манифестације МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК др Велибор Лазаревић, који ће Вас поздравити у име организатора. Изволи Велиборе, реци нам нешто о самој манифестацији и одради протокол венчања Мораве… Велибор је овластио Светлану да она води и тај део прогрма. У Мораву су пуштена 3 венца, Вера. Љубав и Нада. Венце су пустиле  песникиње: Светлана Ђурђевић из Крушевца, (вера), Зорица Ђаковски из Ћуприје (љубав) и Александра Мишић из Чачка (нада).

И док Морава незаустављиво тече, тренутак је да чујемо једну песму о Морави. Отпеваће је хармоникаш Мирослав Стаменковић-Линда у пратњи свог унука Ђорђа Стаменковића.

ЛИНДА – Песма о Морави

ЂУРЂА: Поштовани песници, драги посетиоци, домаћин овогодишње манифестације је: Живорад Милетић, председник КК Душан Матић из Ћуприје. Живорад Милетић, рођен је 08. маја 1952. године у селу Супска поред Ћуприје. Завршио је средњу музичку школу и дуги низ година је свирао хармонику. Живи на релацији Швајцарска – Србија а највећи део  времена проводи у свом родном месту. Песник је посвећеник животу, лепоти и љубави. Његове песме су његов живот и он осећа њихову магичну снагу.

Уз песнички песнички позив, Живорад Милетић обавља функцију председника Књижевног клуба „Душан Матић“ у Ћуприји, члан је Удружења књижевника Србије, Књижевне заједнице Југославије, “Друштва др Саша Божовић” из Београда и Савеза књижевника у отаџбини и расејању СКОР Нови Сад. Заступљен је у више зборника и добитник је више награда и признања за свој стваралачки рад.

Живорад ће ће нас поздравити и одржаће своју беседу о води:

Живорад Милетић чита своју беседу.

ЂУРЂА: Хвала Живораду! У име суорганизатора поздравиће Вас председник МЗ Бела Вода Драган Исаиловић; а у име Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу својом поезијом поздравиће Вас песник Љубодраг Обрадовић  – председник Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ.

·    Драган Исаиловић и Љубодраг Обрадовић.

ЂУРЂА: На самом почетку доделићемо и награде са овогодишњег конкурса Моравски Цароставник. Жири у саставу: др Велибор Лазаревић – председник, Светлана Ђурђевић – члан, и Љубодраг Обрадовић – члан донео је одлуке о наградама на МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРСУ ЗА ПОЕЗИЈУ О МОРАВИ; ТЕМА: МОРАВА, БЕЛА ВОДА, РОЗЕТА, МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК… Награде додељују: Веља и Љуба

Ђурђа: Дипломе су добили:
·     1 место – Јован Бундало из Београда за песму: ЦАРОСТАВНИК И РОЗЕТЕ;
·    2 место – Љиљана Тамбурић из Крушевца за песму: ИЗ КАМЕНА ВОДА ТЕЧЕ;
·    3 место – Валентина Вања Дабић из Смедерева за песму: БЕЛА ВОДА.
ЂУРЂА: Позивам присутне песнике да прочитају награђену поезију

 1. ·    Љиљана Тамбурић из Крушевца за песму: ИЗ КАМЕНА ВОДА ТЕЧЕ;
 2. ·    Валентина Вања Дабић из Смедерева за песму: БЕЛА ВОДА.
Захвалницу су добили песници:
 • Љиљана Терентић из Смедерева за песму: ТРИ МОРАВЕ ГРЛЕ МЕНЕ;
 • Алекса Цојкић из Београда за песму: КРАЈ МОРАВЕ СЕЛО МОЈЕ;
 • Јасмина Димитријевић из Загреба за песму: У МОМ СЕЛУ КРАЈ МОРАВЕ.
 • Благоје Премовић из Велике Плане за песму ТРИ МОРАВЕ;
 • Урош Аћимовић из Пожеге (Западна Србија) за песму ОЈ МОРАВО;
 • Боривоје Видојковић из Ћићевца за песму: КЛУПА КРАЈ МОРАВЕ;
 • Живојин Манојловић из Крушевца за песму: ПРИСНЕВАЊЕ;
 • Братислав Спасојевић из Коњуха за песму: БЕЛА ВОДА;
 • Александра Мишић из Чачка за песму: МОРАВА НАС ВОДА ОДРАНИЛА;
 • Катарина Ђорђевић из Крушевца за песму: РОДОЉУБЉЕ;
ЂУРЂА: Позивам присутне песнике да прочитају награђену поезију
 1. ·    Боривоје Видојковић из Ћићевца;
 2. ·    Живојин Манојловић из Крушевца;
 3. ·    Братислав Спасојевић из Коњуха;
 4. ·    Александра Мишић из Чачка; и
 5. ·    Катарина Ђорђевић из Крушевца.

ЂУРЂА: Песме о Морави никад доста. Чујмо Мирослава Стаменковића-Линду и његовог унука Ђорђа Стаменковића.

ЂУРЂА: Увек је право време да наставимо са поезијом… Своју поезију говориће нам песници, наши гости из Ћуприје:

 • 1.    Зорица Ђаковски из Ћуприје;
 • 2.    Звездана Милосављевић Пржић;
 • 3.    Снежана Миладиновић;
 • 4.    Моравка Млафденовић
 • 5.    Живорад Милетић из Ћуприје;
ЂУРЂА: Као и песници из Трстеника:
 • 1.    Верољуб Вукашиновић;
 • 2.    Драгиша Батоћанин;
 • 3.    Томислав Димитријевић Томако;
…И песници КК Душан М. Дачић из Багрдана
 • 1.    Мирослав Митровић из Милошева;
 • 2.    Жижа Танасијевић;
 • 3.    Сунчица Танасијевић и
 • 4.    Здравко Стретеновић, председник КК;
ЂУРЂА:
САКСОФОН: Миливоје Илић из Панчева.ЂУРЂА: У наставку чућемо поезију свих песника који до сада нису говорили своју поезију, а то су чланови Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца. Представиће нам се:
 1. Нада Милосављевић Кети;
 2. Милосав Ђукић Ђука;
 3. Драгојло Јовић;
 4. Милан Марковић Лака;
 5. Бранко Ћировић Ћиро из Ћићевца;
 6. И наравно на крају ЈА – Светлана Ђурђевић из Крушевца.
ЂУРЂА:
Овогодишњу манифестацију МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК, завршићемо како смо и започели, песмом. Чућемо једну песму Мирослава Стаменковића-Линде коју ћемо заједно сви отпевати…© Синопсис Љубодраг Обрадовић

 

Овај чланак прочитало је 49. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/moravski-carostavnik/moravski-carostavnik-2023-manifestacija-poezijasrb/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.