МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2021 – Бела Вода

На Западној Морави у селу Бела Вода, 15. 8.2021. године, по тринаести пут (са прошлогодишњим прекидом због короне) одржана је јединствена песничко-културна манифестација „МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК“ чији је идејни творац др Велибор Лазаревић, а коју заједнички организују: Вукова задужбина, КУД Ратко Јовановић и МЗ Бела Вода, Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и Друштво српско-руског пријатељства ПРВОСЛАВЉЕ из Крушевца. Ове године како суорганизатор прикључила се и штампарија СаТЦИП из Врњачке Бање – пословна јединица Читлук код Крушевца.

Програм је и ове године реализован на три простора: у Музеју клесарства у Белој Води, на Великој Беловодској чесми и на обали Западне Морави у Белој Води. Наравно, четврто место, у кафићу „ТИРОЛ“ било је најтоплије, па је ту било милина дружити се са песницима, музичарима и гостима овогодишње манифестације „Моравски цароставник“.

Домаћин ове изузетне манифестације је био је професор Предраг Дашић, који је на Беловодској скели одржао беседу, а на Беловодској чесми камен моравски белутак, као симбол манифестације предао следећем домаћину, Томиславу Димитријевићу Томаку из Трстеника.

По доласку свих учесника и гостију манифестације за све њих је приређен пријем у Музеју клесарства у Белој Води, где их је идејни оснивач манифестације др Велибор Лазаревић упознао са историјатом музеја.

Програм је настављен на Беловодској чесми где су водитељи били Љубодраг Обрадовић и др Велибор Лазаревић. На чесми су венчићем од цвећа закитили 6 лула и изговорили своје стихове о води песници и песникиње:

 • • Љубица Жикић, Крагујевац
 • • Mилосав Ђукић Ђука, Крушевац
 • • Хаџи Љиљана Плавшић, Чачак
 • • Бранко Ћировић Ћиро, Ћићевац
 • • Даница Ђурић, Лајковац
 • • Томислав Димитријевић Томако, Трстеник
На крају програма на Беловодској чесми, домаћин ове изузетне манифестације Предраг Дашић је камен моравски белутак, као симбол манифестације предао следећем домаћину, Томиславу Димитријевићу Томаку из Трстеника и заједно са њим испио чашу црног вина. Затим је централни програм МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК, који је водила Светлана Ђурђевић Ђурћа, одржан на Беловоској скели. На скели су говорили следећи песници:
 • • Љубица Жикић, Крагујевац
 • • Mилосав Ђукић Ђука, Крушевац
 • • Хаџи Љиљана Плавшић, Чачак
 • • Бранко Ћировић Ћиро, Ћићевац
 • • Даница Ђурић, Лајковац
 • • Томислав Димитријевић Томако, Трстеник

Придружили су им се песници Удружења песнкика Србије ПоезијаСРБ са
седиштем у Крушевцу:

 • Љубодраг Обрадовић, Крушевац
 • Светлана Ђурђевић, Крушевац
 • Мирослав Мића Живановић, Крушевац
 • Саша Милетић, Крушевац
 • Провослав Пендић Пенда, Крушевац
 • Милан Марковић Лака, Крушевац
 • Боривоје Бора Видојковић, Ћићевац

Као и песници:

 • Хаџи Иван Милановић, Јасика код Крушевца
 • Раденко Бјелановић,Крагујевац
 • Зоран Ранитовић, Крагујевац
 • Митар Лутовац, Крагујевац
 • Томислав Симић Калпачки, Крушевац

За музички тренутак били су задужени: гуслар Бранко Ћировић Ћиро, хармоникаш и певач Мирослав Стаменковић-Линда и певач Мирослав Живановић.

И то је било све за ову годину. Довиђења до следеће манифестације
МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК у Белој Води…


СИНОПСИС – МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК 2021.

НА БЕЛОВОДСКОЈ ЧЕСМИ СТИХОВЕ О ВОДИ ГОВОРЕ:

· Љубица Жикић, Крагујевац
· Милосав Ђукић Ђука, Крушевац
· Хаџи Љиљана Плавшић из Чачка
· Бранко Ћировић Ћиро, Ћићевац
· Даница Ђурић, Лајковац
· Томислав Димитријевић Томако, Трстеник

СЦЕНОСЛЕД ЗА МУЗИЧКО ПОЕТСКИ ПРОГРАМ

НА СВЕТИМ ВОДАМА МОРАВЕ

ПЕСМА Гусле: Бранко Ћировић Ћиро

ЂУРЂА:

ПОШТОВАНИ ПЕСНИЦИ, ДРАГИ ГОСТИ,

Добродошли на манифестацију МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК која се ове године одржава по 13 пут, добродошли у Белу Воду, добродошли на вечерашњи поетско музички програм НА СВЕТИМ ВОДАМА МОРАВЕ… Све ово се догађа у славу ВОДЕ НАСУШНЕ, а пре свега МОРАВЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ…

На самом почетку овог програма, чули смо Бранка Ћировића Ћиру, гуслара, песника и афористичара из Ћићевца и његову ауторску песму “Заклетва Тодору од Сталаћа” која је награђивана више пута, а сада ћемо чути кратко подсећање на историју манифестације.

МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК је запловио на свој пут узлета на културно небо Србије и у срца заљубљеника поезије, први пут 31.08.2008. године када је у Белој Води одржана ова јединствена књижевна колонија у организацији КУД-а *Ратко Јовановић*, Месне заједнице и Вукове задужбине у Белој Води. Наредне 2009. године Културни центар Крушевац је у овој манифестацији препознао сав занос који из ње исијава и прикључио се као суорганизатор, а касније су се као суорганизатори прикључили и Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и Друштво српско-руског пријатељства “ПРАВОСЛАВЉЕ” из Крушевца. Ове године као суорганизатор прикључила се и штампарија СаТЦИП из Врњачке Бање. Захваљујемо се свима на сарадњи, и све их поздрављамо.

Дружење песника и свих заљубљеника у поезију, науку и уметност, које се догађа на скели укотвљеној на средини Мораве, уз светлост месеца и бакљи, и уз музику која тече заједно са реком, свакако је јединствено у Србији. Песници који читају своје стихове, филозофи који казују своје визије о свету који тече, певачи, фрулаши, трубачи, гуслари, хармоникаши, виолинисти … и сви други учесници и гости, добар су знак да идеја коју је осмислио др Велибор Лазаревић, (а у самој реализацији имао и има помоћ од многих занесењака који верују у значај који Бела Вода има на културном небу Србије и света), доноси још један приступ пун лепоте и садржаја који траје и трајаће као и БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА…

Право је време да чујемо једну песму о Морави. Отпеваће је хармоникаш Мирослав Стаменковић-Линда.

ЛИНДА – Песма о Морави

ЂУРЂА: Сада је право време да низ Мораву пустимо три венчића који означавају ВЕРУ, ЉУБАВ И НАДУ… Овај део протокола водиће идејни творац и оснивач манифестације МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК др Велибор Лазаревић… Изволи Велиборе, реци нам нешто о самој манифестацији и одради протокол
венчања Мораве…

Велибор Лазаревић:

ПУШТАЈУ СЕ ВЕНЦИ У МОРАВУ (неко чита ПОРУКУ)

ЂУРЂА: Поштовани песници, драги посетиоци, домаћин овогодишње манифестације је Предраг Дашић, власник штампарије СаТЦИП из Врњачке Бање, у којој песници ПоезијеСРБ углавном штампају своје песме и друга књижевна остварења.

Предраг Дашић – Биографија

Рођен је 1958. године у Сиги код Пећи. Живи у Читлуку код Крушевца. Дипломирао је на Машинском факултету Универзитета у Приштини, Производни смер, 1982. године. Магистарски рад одбранио је 1985. године на Машинском факултету Универзитета у Београду, смер производно машинство и примена рачунара. Изабран је за почасног доктора наука ДГМА (Донбасская государственная машиностроительная академия) универзитета из Краматорска (Украјина), 2010. године. Такође, додељен му је други почасни докторат наука од стране УТА (Українська Технологічна Академія) академије из Кијева (Украјина), 2018. године. Предаје групу предмета из Производних и информационих технологија у Академији струковних студија Шумадија – Одсек Трстеник. Одржао је велики број гостујућих предавања за студенте академских, мастер и докторских студија у региону (Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Румунија, Русија, Украјина).

Објавио је више од 600 научних радова, од тога 220 радова у часописима, 50 радова по позиву и више од 330 радова на међународним и домаћим конференцијама. Такође, објавио је 7 научних монографија и 5 књига. Био је уредник више од 60 зборника радова у штампаној и у електронској форми. Значајан допринос дао је у оквиру аутоматизације инжењерских послова, тако да је развио 14 нових корисничких програма, за примену теоријских и практичних метода у решавању конкретних инжењерских проблема, који се са успехом примењују у пракси. Такође, аутор је 3 техничка унапређења и 3 патента.

Учествовао је у реализацији 10 научно-истраживачких пројеката које је финансирало Министарство за науку и технологију и био је руководилац међународног Словачко-Српског пројекта. Члан је научног и програмског одбора више од 50 међународних конференција и члан уређивачког одбора више од 20 међународних часописа.

Члан је следећих националних техничких академија наука: Њујоршке академије наука (НЅАС), од 2006. године; Украјинске технолошке академије (УТА), од 2009. године; Украјинске Академије инжењерских наука (АИНУ), од 2011. године; Српске краљевске академије наука и уметности (СКАНУ), од 2015. године; Грузијске инжењерске академије (ГЕА), од 2019. године; Националне академије наука високог образовања Украјине (НАН-ВОУ), од 2020. године и Инжењерске академије Србије (ИАС), од 2020. године. Изабран је за Председника УТА академије за Балкан, у септембру 2017. године. Добитник је бројних награда, признања и диплома, за допринос у научном и иновативном раду и међународну сарадњу, две „Награде за животно дело“ и Ордена за науку УТА академије. Чујмо сада Предрага Дашића и његову БЕСЕДУ! Предраг Дашић чита своју беседу.

ЂУРЂА: Хвала Предрагу! Песме о Морави никад доста. Чујмо Мирослава Стаменковића – Линду.

ЂУРЂА: Са нама су данас и суорганизатори: МЗ Бела Вода, Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и Друштво српско-руског пријатељства “ПРАВОСЛАВЉЕ” из Крушевца. Чујмо поздравну реч Бојана Шљивића – председника МЗ Бела Вода и поезију песника Љубодрага Обрадовића и Томислава Симића Калпачког: Љубодраг Обрадовић и Томислав Симић Калпачки

ЂУРЂА: Увек је право време да наставимо са поезијом… Своју поезију говориће нам песници, наши гости:

1. Хаџи Иван Милановић из Јасике код Крушевца
2. Хаџи Љиљана Плавшић из Чачка
3. Раденко Бјелановић из Крагујевца
4. Зоран Ранитовић из Крагујевца
5. Митар Лутовац из Крагујевца

ЂУРЂА: У наставку чућемо и поезију песника, чланова Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу који до сада нису говорили своју поезију. Представиће нам се:

1. Мирослав Мића Живановић из Крушевца
2. Саша Милетић из Крушевца
3. Боривоје Бора Видојковић из Ћићевца
4. Првослав Пендић Пенда из Крушевца
5. Милан Марковић Лака
6. И наравно ЈА – Светлана Ђурђевић из Крушевца

ЂУРЂА: И скоро на самом крају чућемо још једном песнике који су своју поезију говорили на Беловодској чесми, а до сада нису говорили на Беловодској скели:

1. Љубица Жикић, Крагујевац
2. Милосав Ђукић Ђука, Крушевац
3. Бранко Ћировић Ћиро, Ћићевац
4. Даница Ђурић, Лајковац
5. Томислав Димитријевић Томако, Трстеник – Домаћин манифестације Моравски цароставник 2022. године

ЂУРЂА: Овогодишњу манифестацију МОРАВСКИ ЦАРОСТАВНИК, завршићемо како смо и започели, песмом. Чућемо песму ОЈ МОРАВО МОЈЕ СЕЛО РАВНО коју ћемо заједно сви отпевати… Наравно први глас певаће: Мирослав Мића Живановић.

Довиђења до следеће године!

© Синопсис Љубодраг Обрадовић

 

Овај чланак прочитало је 64. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/moravski-carostavnik/moravski-carostavnik-2021-bela-voda/

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.