НОСТАЛГИЈА БРОЈ 11 у Клубу КЦК у Крушевцу

Погледајте видео снимак програма који је урадио Славиша Паунковић

Погледајте вест на Радио телевизији Крушевац (РТК)

У организацији Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ и Културног центра Крушевац, у Клубу КЦК је 17.01.2018. године одржан по једанаести пут традиционални програм *НОСТАЛГИЈА*, који осмишљава и води Даница Гвозденовић, овога пута уз малу помоћ Љубодрага Обрадовића. Гости којима је била посвећена ова *НОСТАЛГИЈА* били су: Мирослав Живановић, Драгиша Павловић Расински, Латинка Ђорђевић и Аријана Хинић, а гости изненађења били су: Гордана Влаховић, Михајло Ћирковић, Јована Марковић и Дејан Петровић Кенац. Своју поезију говорили си и Даница Гвозденовић и Љубодраг Обрадовић.

Даница Гвозденовић је у уводу маестрално извезла своју причу о носталгији кроз године и о томе зашто је важно сећати се, а Љубодраг Обрадовић је говорио о настанку програма Носталгија у Културном центру Крушевац. Подсетио је присутне да је први програм под називом Носталгија одржан 05.12.2008. године у Клубу КЦК у Крушевцу. Организатори су тада били Културни центар Крушевац у сарадњи са РТК-ом Крушевац, а програм Носталгија је настао по истоименој радио емисији коју је (као и програм у Клубу КЦК) водила Даница Гвозденовић, први спикер радио Крушевца. У том програму су гости били Љубодраг Обрадовић, Славољуб Јовановић и музички ансамбл *БЕЛА ВИЛА*, а стихове су говорили Лидаја Ужаревић – уредник Кцк, Оливера Ђокић – Куд *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице, Микица Ракић и Братислав Спасојевић – Куд *Герасим Вујић* Коњух и Томислав Симић – РТК Крушевац.

Да вече буде заиста носталгично допринели су својом музиком Мирослав Живановић који је отпевао три песме: О младости (Арсен Дедић), Лепи ли су мостарски дућани (народна) и Ако једном видиш Марију (Мики Јевремовић-Борис Бизетић) и Градимир Карјовић који је на усној хармоници одсвирао две мелодије (коло и песму Марина). Клуб КЦК је испуњен до последњег места, а бројна публика је уживало у одлично осмишљеном и реализованом програму. За реализацију је била задужена екипа КЦК на челу са Бранком Симићем.

У току програма прочитан је предлог Чарапанско афористичког клуба – ЧАК и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу да Драгиша Павловић Расински добије награду за животно дело у оквиру фестивала Златна кацига који ће се одржати 1. априла 2018. години.

Драгиша Павловић Расински

Удружење песника Србије-ПоезијаСРБ
www.poezija.rs ; поезија.срб

Крушевац, Цара Лазара 142
Мејл: песник@поезија.рс   

08.01.2017. године, Крушевац
Тел: 064 3970375
КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КРУШЕВАЦ

Директору


Топличина 2,
Крушевац          

Предмет: Предлог Драгише Павловића Расинског за награду за Животно дело у оквиру фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА

Поштовани,

За овогодишњу награду за животно дело у оквиру фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА предлажемо Драгишу Павловића Расинског, истакнутог ствараоца у области хумора и сатире и најнаграђеванијег ствараоца на Међународном фестивалу хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА.

Овај предлог иницирао је Чарапански афористички клуб ЧАК из Крушевца, који има изузетну сарадњу
са нашим Удружењем песника Србије – ПоезијаСРБ, па се ми поменутом предлогу придружујемо, изузетно ценећи богат стварлачки рад Драгише Павловића Расинског у области хумора и сатире.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драгиша Павловић Расински је рођен 1935. године у Великој Крушевици код Крушевца. Хумором и сатиром почео је да се бави далеке 1964. године писањем скечева за Жику Миленковића и Живку Натић, у чувеној емисији „Село весело“.

Убрзо затим почиње да објављује у Јежу. Већ својом првом хумореском „Кво вадис Бивоље“ осваја прву награду, а од главног уредника добија псеудоним Расински, због његовог места боравка у близини Расине. У овом листу, између осталог, дуже времена пише чувени Јежев „Хумористички хороскоп „. Осим за Јеж, Расински пише за све остале листове и часописе Србије и осталих република бивших Југославија и добија награде и признања, која је тешко сва набројати.

У крушевачкој Победи објавио је преко 20 хуморески, а три године је био уредник хумористично-сатиричне странице у овом листу.  За Радио Београд је написао многе хумореске, пародије и ске­чеве, а само за емисију „Јовановићи“ преко 130 епизода. За Радио Крушевац је написао око 350 скечева за емисију под називом „Чарапановићи“, који су емитовани пуних 9 година. Писао је телевизијске сценарие за РТС („Зелени кабаре“), за ТВ Пинк „На радном месту“) и за РТК три серије: „Заврзламе „, „Комшије“ и „Сељаци“. Написао је сценарио и режирао преко 20 представа за Такми­чење села крушевачког краја. Два пута је писао сценарио За наступ Коњуха на Турниру духовитости Политике Експрес, на којем је ово село 1994. године освојило титулу шампиона, у конкуренцији 26 градова и пет села. Написао је Радио комедију „Кажи Марко на коме је царство, коју је јеж на свом конкурсу наградио и објавио у наставцима.

Написао је комедију „Или, председник или распуштеник“, коју играју глумци београдског Позоришта на теразијама, а чија је премијера приказана и у Крушевачком позоришту прошле године. Написао је комедију „Марсовац у Вучидолу'“, коју је Шабачко позориште уврстило у свој репертоар. Недавно је завршио дуо комедију „Женидба по огласу“.

Објавио је неколико књига хумора и сатире и једну књигу дечје поезије. Добитник је прве награде на Међународном конкурсу листа „Наш глас“ из Аустралије. Добитник је прве награде на Међународном фестивалу хумора „Хасковски каун“ у Бугарској.

Најуспешнији је учесник крушевачког Међународног фестивала хумора и сатре „Златна кацига!“, на којем је награђиван 10 пута.

Још увек пише и узор је младим хумористима Крушевца.  Превођен је на енглески, македонски и бугарски. Члан је Удружења књижевника Србије.

Дакле, да закључим:  Само стваралаштво Драгише Павловића Расинског је тако обимно, да није потребно ништа томе додати, да би Драгиша и добио ову награду. Његово стваралаштво ће Вам дати аргументе да ове године награда оде у праве руке…

Прилог: Предлог Чарапанског афористичког клуба ЧАК
Доставити:
·    Директору КЦК
·    Главном и одговорном уреднику КЦК и Златне кациге
·    Савету фестивала Златна кацига
·    Архиви ПоезијеСРБ

Председник Управог одбора
Удружења песника Србије – ПоезијаСРБЉубодраг Обрадовић, с.р.


Водитељи: Љубодраг Обрадовић и Даница Гвозденовић


Мића Живановић


Латинка Ђорђевић


Аријана Хинић


Гордана Влаховић


Михајло Ћирковић


Јована Марковић


Дејан Петровић Кенац


Љубодраг Обрадовић


Даница Гвозденовић

 

 

Овај чланак прочитало је 129. посетилаца сајта

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://poezija.rs/pesnici/susreti-pesnika/nostalgija-broj-11-u-klubu-kck-u-krusevcu/

1 pings

  1. […] афористички клуб. Текст предлога прочитајте на линку или на крају овог […]

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.